Henrik J. Henriksen: Fra Kina med suppe

Halve verden spiser nudelsuppe. Hvorfor ikke resten?

Publisert: Publisert:

Ifølge kinesisk mytologi skiller den kinesiske mannen seg fra usiviliserte folk, ville og barbarer, ved to spiseskikker: Han varmebehandler maten og spiser korn. Å koke mat og dyrke korn er de mest grunnleggende forutsetningene for det moderne mennesket. Det kinesiske kjøkkenet er et av de aller eldste og største i verden. Å komprimere det ned til noen få linjer er umulig. Likevel er det én ting som kommer til meg når vi snakker om kinesiske mat: nudelsuppen.

Nudlene kommer antagelig fra Persia

Men det er da de inntar Kina ved begynnelsen av vår tidsregning, at det tar av. Nye mølleteknikker gjorde det langt enklere å male kornet, og mange delikatesser kunne trylles ut av en deig med finmalt korn og vann. På 300-tallet skriver den lærde Shu Hsi en ode til hvetedeigen og alt den brukes til, én oppskrift for hver sesong: Om våren spiser man fylte, dampede hveteboller, om sommeren flortynne pannekaker, hevede deiger skal settes til livs om høsten, og om vinteren er det tid for en dampende nudelsuppe!

  • Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.

Les hele saken med abonnement