Psykolog Frode Thuen: Hvordan finne seg selv igjen?

Hun opplevde kjærligheten fra skyggesiden. I ettertid ser hun at ved å idealisere en annen eller et forhold, gjør man seg selv liten.

For en tid tilbake skrev jeg til deg og fortalte om hvordan den store kjærligheten hadde vist seg fra skyggesiden. Og hva den gjorde med meg og mine tanker om meg selv, da den gikk til grunne. Hvordan selvfølelsen i ettertid la seg som en klam hånd over den jeg engang var, for bruddet mellom oss avlet handlinger drevet av desperasjon, sinne og avmakt.

I møte med lidelse og lengsel mistet jeg evnen til selvinnsikt og selvomsorg. Fokuset var hele tiden rettet mot ham: Hva han gjorde og sa, alt han ikke sa, hva han kanskje mente med det han sa, og hva jeg hadde behov for at alt skulle bety. Tolkningsfeberen var høy og gjorde meg utslitt.

Kan man elske en fortid som aldri var, og en fremtid som aldri ble? spurte jeg den gangen. Kommer man seg videre når lengselens røtter stikker så dypt? Gode råd var dyre, og dine innspill ble en inngangsbillett til reisen for å finne tilbake til meg selv.

  • Les Frode Thuens svar lenger ned:

Vendte blikket innover

Det ble etter hvert tydelig for meg at ved å idealisere en annen eller et forhold, gjør man seg selv liten. Jeg klarte etter noe tid og med litt hjelp å vende blikket innover. Da ble jeg tvunget til å se på fortiden og meg selv med nye øyne.

Jeg tok tak i mitt eget indre liv, snudde steiner, forsøkte å se ting i sammenheng og tilga meg selv for det jeg gjorde i «overlevelsesmodus». Jeg forsto min rolle og hvordan jeg selv var med på å opprettholde et dysfunksjonelt mønster. Der lå løsningen for meg: Jeg måtte granske meg selv og ingen andre.

Man kan elske en fortid som aldri var og en fremtid som aldri ble, men prisen er høy. Ved å holde fast i det du trodde du hadde og kunne få, går du glipp av livet som det er. Du blir en slags blindpassasjer på reisen. Men husk: Lengselen blekner med tiden og en dag er du til stede i øyeblikket igjen! Til alle som strever med det samme: Se innover.

Psykolog Frode Thuen svarer:

Les hele saken med abonnement