Levde av villsvin og torsk for 7500 år siden

Møt Vistegutten som for 7500 år siden levde i Svarthola i Randaberg.

Publisert: Publisert:

Slik ble skjelettet av Vistegutten funnet i 1907. Dette er en rekonstruksjon. Foto: Terje Tveit, Arkeologisk Museum / Universitetet i Stavanger

Cato Guhnfeldt

Vistegutten, som han kalles, er blitt gjenstand for den mest omfattende rekonstruksjon som er utført på et steinalderskjelett her i landet, takket være modelleringsteknikker utviklet i Storbritannia.

— Hvis guttens familie hadde fått se rekonstruksjonen, ville de ha kjent ham igjen, sier Jenny Barber, til daglig tilknyttet universitetet i Dundee i Skottland, til Aftenpostens nettutgave, aftenposten.no.

Den britiske mastergradsstudenten i kriminalteknisk kunstfag har utført rekonstruksjonen for Arkeologisk museum og Universitetet i Stavanger.

Tredje eldste i Norge

Analyser av skjelettbena har avslørt at gutten bare ble 15 år gammel, med en høyde på 1,25 meter. Man vet mye om hvordan han levde og hva han spiste. Det har vært spekulert på om han var sykelig, noe som i så fall kan ha medført døden.

— Vistegutten levde trolig med en gruppe på 10–15 mennesker store deler av livet i og rundt hulen, sier forskningsleder Mads Ravn ved Arkeologisk Museum til aftenposten.no.

Skjelettet av gutten ble i 1907 funnet i Svarthola på Viste med utsyn til Nordsjøen, cirka 10 kilometer nordvest for Stavanger. Levningene som ble oppdaget i en samtidig avfallsdynge inne i hulen, utgjør det mest komplette steinalderskjelett i Norge og det tredje eldste fra et menneske funnet her til lands. I dag er den mørke hodeskallen og bena utstilt på Arkeologisk museum.

— Han spiste fisk, særlig mye torsk, dessuten østers, muslinger, lomvi, skarv, elg og villsvin. Sommerstid kan han ha deltatt under jakt i fjellet og da bodd i telt av skinn. Han var fra området, idet levningene inneholdt de samme isotoper som grunnvannet, isotoper vi også fant i ben fra villsvin på stedet, sier Ravn.

Misdannelse

Før rekonstruksjonen skannet Jenny Barber hodeskallen med laserkamera. Fordi kraniet var noe skadet på den ene siden, ble den mest intakte siden duplisert. I tillegg brukte Barber også en annen hodeskalle av en 15 år gammel gutt som referanse. Det endelige resultatet baserer seg likevel i all hovedsak på steinalderkraniet.

Vistegutten har ikke fått hår fordi Barber ønsket å vise at han hadde en såkalt båtskalle, en medfødt misdannelse som gjør hodeskallen lang og smal. Men han var likevel muskuløs, og trolig nokså robust.

Søgnekvinnen

Bare ett tidligere ansikt fra et steinalderskjelett funnet i Norge er rekonstruert til nå, skjelettet til den såkalte Søgnekvinnen. Hennes skjelett er imidlertid ikke så velbevart som Visteguttens. Modellen av Søgnekvinnen var utstilt ved Kulturhistorisk museum i Oslo i 1997–1999. Hodet til Vistegutten vil bli utstilt i Arkeologisk museum i Stavanger fra og med 6. november.

Slik så han ut. Den ferdige modellen av steinalderguttens hode, rekonstruert av Jenny Barber. Foto: Arkeologisk Museum / Universitetet i Stavanger

Publisert: