Hun er lei av at mannen aldri snakker om følelser. Psykologen tror en app kan være løsningen

Foto: Åge Peterson

Pensjonsalderen nærmer seg, og hun gruer seg til å gå hjemme med en mann som nekter å snakke om følelser. Psykolog Frode Thuen tror en app kan være løsningen.

Jeg er en kvinne i slutten av 50-årene som har vært gift med samme mann i over 30 år. Ettersom tiden har gått og barna er blitt større, er jeg blitt mer og mer oppmerksom på hvor lite min mann er interessert i å snakke om seg selv og om mellommenneskelige og personlige temaer. Jeg har ingen andre store ting å klage på, og det sier jeg ofte til ham.

Men slik livet har vært i mange år, fungerer vi bare som et arbeidslag og ikke som ektefeller eller kjærester. Samtalene dreier seg kun om praktiske gjøremål. Utover det råder tausheten fullstendig.

Jeg har forsøkt å få min mann til å være litt mer privat og fortelle meg hva han går og tenker på. I flere år har jeg sagt til ham at vårt ekteskap nærmer seg slutten dersom vi ikke kan prate om personlige forhold. Mulig han oppfatter dette som tomme trusler siden jeg velger å bli.

Han mener at jeg forsøker å endre hans personlighet og sier at jeg får ta ham som han er, at han alltid har vært sånn. Han sier også at det er meg han vil leve sammen med resten av livet. Men da er det vanskelig å forstå den mangelfulle innsatsen han viser for å få dette til.

Et spørsmål jeg ofte stiller meg, er om vi kan ha vokst fra hverandre. Hadde det ikke vært for barna våre, hadde iallfall jeg avsluttet ekteskapet for lenge siden. Vi har vært hos ekteskapsrådgiver en rekke ganger, og det som forundrer meg etter disse samtalene, er at min mann hver gang lover gull og grønne skoger med hensyn til å få i stand en bedre dialog mellom oss. Men forsøkene uteblir, og begrunnelsen jeg får, er at han ikke vet hva han skal si.

Samtidig er han absolutt ingen fåmælt mann. Er det noe han gløder for og har interesse av, er det ikke måte på hvor lenge han kan snakke om det. Derfor føler jeg på stadig mer resignasjon og oppgitthet ettersom tiden går. Pensjonsalderen nærmer seg for oss begge, og jeg gruer meg for tausheten når vi store deler av dagen skal være sammen hjemme.

Kan han være preget av en barndom der man ikke snakket om følelser og hvordan man hadde det?

Frode Thuen svarer:

Les hele saken med abonnement