Slik falt Ap i Sandnes – og vant makten

En gang kunne Arbeiderpartiet stole på Sandnes, selv om Rogaland sviktet. Men så forsvant velgerne også der.

Publisert: Publisert:

Lyden av barna er dempet her inne. Han finner fram en kniv. Plutselig åpnes døren, han ser opp.

Hun smiler:

– De sier du lager pizza i dag, ikke laks!

– Å, ja? Da blir de nok overrasket, sier han.

Ole Ronny Koldal fortsetter å hakke opp dillen. Snart er de honningglaserte laksefiletene ferdig stekt. Så fraktes de med strømmen av små traller ut til de ulike avdelingene i Ormaskogen barnehage i Sandnes.

Kokk Koldal er Rødts eneste representant i kommunestyret i Sandnes. Nå kjemper han for at partiet også skal få inn en mann fra Rogaland på Stortinget – Mimír Kristjánsson.

Kokk og Rødt-politiker Ole Ronny Koldal er krass i sin kritikk av Arbeiderpartiet. Men tross alt – han fortrekker dem framfor Høyre.

Koldal er rød i troen. Rødt er i medvind. Da han sa ja til å stå øverst på listen til kommunevalget i 2019, var han trygg på ikke å bli valgt. Partiet hadde jo bare fått noen få, bortkomne stemmer ved forrige valg.

I praksis var han listefyll på toppen.

Uken etter viste målingen at velgerne var sultne på kokk Koldal. Han bestemte seg for å gå inn i politikken med hud, hår, indrefilet, ytrefilet, høyrygg og margbein.

Opprinnelig er han fra Egersund, ble kokk ved en tilfeldighet og fikk kav nordnorsk dialekt med de brede r-ene, de som svømmer rundt der nede i munnen, etter læretid i Tromsø.

Nå tror han på suksess også i stortingsvalget. Forklaringen? Arbeidere på leting etter et nytt politisk hjem.

– Arbeiderklassen forlot ikke Arbeiderpartiet, Arbeiderpartiet forlot arbeiderklassen. Rødt fyller dette tomrommet, sier Koldal.

Han mener Arbeiderpartiet i Sandnes er et godt bilde på situasjonen.

– Her har Ap-politikerne sørget for å lønne seg ut av arbeiderklassen og inn i eliten.

Les hele saken med abonnement