Denne crispy chili­blan­dingen løfter ethvert måltid

Lao gan ma. Tre ord som ofte kommer opp når jeg skriver om mat. Ordene betyr «gamle gudmor» og er himmelen på et lite glass fra ethvert asiatisk supermarked i verden.

Denne gamle gudmoren på etiketten er Tao Huabi. Chilieventyret startet da hun i 1989 drev en liten nudelsjappe i Nanming og lagde sin egen crispy chilitopping. Det gjorde hun for å skille seg ut fra det vi må anta var ganske mange konkurrenter i kategorien. Og chilitoppingen falt tydelig i smak. I 1994 sluttet hun å koke nudler og fokuserte bare på sausen.

Så hva er det med den avhengighetsskapende chilikrukken? Jeg kan si at de knasende, sprø bitene av chili, løk og hvitløk, peanøtter og soyabønner gir en tilfredsstillende konsistens til noe som ellers er litt flatt: som ris eller et egg.

Dessuten er aromaen fra de samme ingrediensene, samt rikelig med sichuanpepper, helt fortryllende. Til slutt kommer det hemmelige asiatiske våpenet – MSG. Monosodium glutamat tilfører umamismak. Jeg synes ikke det er spesielt godt, og derfor lager jeg min egen versjon av lao gan ma.

  • Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.

Les hele saken med abonnement