Psykolog Frode Thuen: Er idealet for godt voksne å ha en yngre partner?

Mannen i 50-årene innrømmer at han ville søkt etter en yngre kvinne, om han måtte ut på ny partnerjakt.

 • Frode Thuen
  Professor, Høgskulen på Vestlandet
 • Åge Peterson
  Illustratør
Publisert: Publisert:

Saken Er vi for kravstore? har virkelig ført til stort engasjement blant leserne. I ukens sak tar jeg derfor nok en gang utgangspunkt i en kommentar til denne artikkelen. Men denne gangen er perspektivet ganske annerledes enn i det opprinnelige innlegget, og det er dessuten fra en mann. Han skriver blant annet følgende:

Jeg synes du svarer godt, men det var et perspektiv jeg savnet, både fra innsenderen og fra deg, nemlig spørsmålet om venninnene i 50–60-årsalderen er attraktive for mennene de ønsker seg?

Jeg er selv mann i 50-årene, høyt utdannet, med romslig økonomi, er aktiv, har flere interesser, liker veldig godt å lage god mat, er glad i å reise, osv. Selv om man aldri helt kan vite, er vel dette noenlunde innenfor det spekteret av egenskaper disse kvinnene etterspør.

Blir sammen med yngre kvinner

Jeg er for øvrig så heldig å være gift gjennom mange år med kvinnen som er perfekt for meg. Men jeg har flere mannlige venner som har vært skilt, og som har funnet seg nye livspartnere. Felles for dem, er at de har høy utdannelse, gode stillinger og at de holder seg godt. Og at de er blitt sammen med kvinner som er minst 10 år yngre enn dem selv.

Det er ikke nødvendigvis en oppskrift på lykke, men i et marked med tilbud og etterspørsel er det visse gravitasjonskrefter som gjelder. At modne menn med høy sosioøkonomisk status finner seg yngre kvinner er vel ingen bombe, akkurat.

Det høres kanskje hardt ut, men det er ikke verre enn kravene disse kvinnene beskriver.

Hvis jeg selv skulle gå gjennom en skilsmisse, må jeg være så ærlig å si at kvinner mellom 50 og 60 ikke er det jeg ville ha sett etter i en eventuell søken etter ny livspartner. Det høres kanskje hardt ut, men det er ikke verre enn kravene disse kvinnene beskriver. Fra mitt ståsted er det dessverre en betydelig risiko for at venninnegjengen er ute av markedet for høyt utdannede, sporty, interessante og kokkekyndige menn.

Det var interessant å lese at de tydeligvis ikke har tenkt tanken en gang.

Psykolog Frode Thuen svarer:


Frode Thuen

Professor i psykologi ved Høgskulen på Vestlandet

Alder er utvilsomt et viktig poeng, og det er flott at du trekker frem dette aspektet. Det gir meg en anledning til å fokusere på nettopp alderens betydning denne gangen. Dette er en faktor som jeg tror hverken godt voksne kvinner eller menn er tilstrekkelig oppmerksomme på når de søker kjæreste.

For noen år siden gjorde jeg en litt uformell, om enn systematisk, undersøkelse blant kvinner på en av de største norske datingsidene. Jeg tok for meg et betydelig antall profiler og kartla hvilke alderspreferanser kvinnene oppga for aktuelle mannlige partnere, og sammenholdt det med kvinnenes egen alder.

Og da tegnet det seg et veldig tydelig bilde: Kvinner i 20–30 årsalderen foretrakk stort sett menn som var noen få år eldre enn dem selv, mens de fleste kvinner i 40-årene ønsket seg noenlunde jevnaldrende menn. Kvinner i 50- og 60-årene søkte primært etter menn som var en del yngre enn dem selv. Forskjellen mellom egen alder og foretrukket alder på partnere økte med kvinnens alder. Blant kvinner i midten av 60-årene, var den statistiske idealmannen ca. åtte år yngre enn det de selv var.

Foretrekker yngre menn

Vi må anta at ikke alle disse kvinnene endte opp med en mann i ønsket alder. Det er likevel grunn til å tro at alderspreferansene deres har vært med på å styre hvilke menn de har vært interessert i. Og med mindre de er veldig forskjellige fra andre kvinner på partnerjakt, og det tviler jeg på, sier dette noe om hva modne kvinner flest foretrekker hos sine partnere: De bør helst være noen år yngre enn dem selv.

Det samme gjelder også for mange enslige menn i moden alder, som du også påpeker. Og når de fleste godt voksne kvinner og menn primært leter etter nye partnere blant litt yngre aldersgrupper, blir det naturlig nok ikke så lett å finne noen som matcher på alder. Men det er antagelig lettere for menn enn for kvinner. En mann på 50 pluss har nok statistisk sett bedre muligheter til å finne en kvinnelig partner i 40-årene, enn det en kvinne på 50 pluss har, hvis hun søker etter en mannlig partner i 40-årene.

Det førstnevnte blir oppfattet som ganske naturlig. Det motsatte, at kvinnen er flere år eldre enn mannen, er langt mer uvanlig. Dette kommer blant annet frem hvis vi ser på ekteskapsinngåelser blant heteroseksuelle par. Her er mannen eldre enn kvinnen i om lag 60 prosent av alle giftermål, mens kvinnen er eldre enn mannen i ca. 15 prosent av tilfellene. Resten er jevngamle. Mannen er dessuten ofte betydelig eldre enn kvinnen, mens det sjelden er mer enn 2–3 års aldersforskjell når kvinnen er eldst.

Alder er ikke alt

At godt voksne menn jevnt over har større muligheter på partnermarkedet, enn kvinner i tilsvarende aldersgruppe, er selvsagt ikke en regel uten unntak. For en god del av disse mennene sliter minst like mye som kvinnene med å finne seg en partner. Og enkelte modne kvinner – på samme måte som en del menn – kan nærmest velge og vrake.

Det er for øvrig heller ikke slik, at en preferanse for yngre partner nødvendigvis utelukker de som er jevnaldrende eller eldre. I praksis er det mange forskjellige egenskaper og kvaliteter som har betydning for hvem man faller for, og alder er nok sjelden av avgjørende betydning.

Søker yngre partnere

Like fullt ser det altså ut til å være en tendens blant både kvinner og menn litt opp i årene, at de søker etter partnere blant yngre folk. Som igjen foretrekker enda yngre partnere. Og dette bidrar naturligvis til å gjøre partnerjakten vanskeligere enn den hadde trengt å være. For bare ved å åpne opp for kandidater som er like gammel eller litt eldre enn en selv, vil man straks få langt flere å velge blant, og dermed større mulighet til å treffe en som passer.

De som holder seg godt for alderen, ser bra ut, og som ellers har attraktive kvaliteter, kan nok tillate seg å gå etter yngre partnere. Men for alle andre vil det vanligvis være mer å hente blant jevnaldrende eller eldre aldersgrupper. Utfordringen er å vurdere sine kvaliteter på en realistisk måte, og å tilpasse jakten på en partner etter hvor attraktiv man selv er. Det krever både selvinnsikt og fleksibilitet, og kanskje en del modne kvinner og menn mangler litt av begge deler når de begir seg ut på partnerjakt.

Les også

 1. Venninner på 50–60 år på kjæreste­jakt: «Er vi for krav­store?»

 2. Reak­sjon på psykolog Frode Thuens svar: «Nei, single kvinner er ikke for krav­store»

Publisert:
 1. Frode Thuen
 2. A-magasinet
 3. Samliv
 4. Sex og samliv

Mest lest

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Tripic om «vannpolo-kaoset»: – Kampen burde aldri vært spilt

 4. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39