Det står noen politikere i veien også

DEBATT: 8. mai skrev Ståle Økland i Aftenbladet om nedbygging av matjord. Det er prisverdig, men han bør henge bjella på rett ku.

Hvis innbyggerne i Sandnes og på resten av Nord-Jæren virkelig ønsker å stoppe raseringen av matjorda og naturen vår, da er det faktisk nødvendig å stemme på partier som ikke vil tillate det.

Debattinnlegg

 • Andreas Nordang Uhre
  Kommunestyrerepresentant, Sandnes (MDG)
Publisert: Publisert:

Økland gir regionens lokalpolitikere ansvaret for den uvettige raseringen av matjord og natur på Nord-Jæren. Men noen av oss lokalpolitikere i regionen kjemper faktisk mot denne utviklingen, og det fortjener velgerne å få høre om.

Retningen som pekes ut for Sandnes,
er mer ødeleggelse av natur, mer nedbygging
av matjord og mer privatisering av felles goder,
som strandsonen.

Høsten 2020 stemte Miljøpartiet De Grønne (MDG) mot strategien og programmet for kommuneplanrulleringen i Sandnes. Vi anså det som en videreføring av nettopp den politikken Økland kritiserer. 25. april behandlet kommunestyret førsteutkastet til ny kommuneplan, og vi har fått rett. Retningen som pekes ut for Sandnes, er mer ødeleggelse av natur, mer nedbygging av matjord og mer privatisering av felles goder, som strandsonen.

MDG fremmet 48 forslag til dette førsteutkastet. Slik har vi signalisert at det finnes et klart og tydelig alternativ, en annen retning for Sandnes, enn den dagens flertall representerer. Vi foreslo blant annet: tiltak mot plastforurensningen i Gandsfjorden, stopp i nedbygging av nærmere 1000 dekar matjord, å gjøre det billigere å kjøpe bolig i Sandnes ved å la boliger og parkeringsplasser selges separat og å gjøre det enklere og billigere å realisere byggeprosjekter som fremmer god by- og samfunnsutvikling.

Dette er ting dagens flertall ikke ønsker, og de stemte ned 45 av forslagene våre. Men dette understreker det viktigste poenget Økland ikke tar opp i kronikken sin: hvis innbyggerne i Sandnes og på resten av Nord-Jæren virkelig ønsker å stoppe raseringen av matjorda og naturen vår, da er det faktisk nødvendig å stemme på partier som ikke vil tillate det.

Les også

 1. – Det er regionens politikere som svikter mat­jorden

Publisert:
 1. Ståle Økland
 2. Debatt
 3. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 4. Matjord
 5. Nord-Jæren

Mest lest akkurat nå

 1. Jakob Ingebrigtsens nye naboer på Lura synes huset hans blir for svært

 2. Her kostet det 600 kroner å komme inn

 3. 63 ganger rykket politiet ut for å redde Liv Monika (16) fra Gjesdal. Den 64. gangen klarte de det ikke

 4. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 5. Debutanten oppfylte dobbelt drøm da Viking cruiset videre fra cupfesten på Rosseland

 6. Oppdaget sin egen stjålne sykkel på taket av en forbipasserende bil