«Bøy deg for byen» er altfor forsiktig, før var et natursvin et «natursvin»!

DEBATT: I flere år har Aftenbladet hatt annonser med overskriften: «Bøy deg for byen». Men er kampanjen mot forsøpling effektiv?

Du har kanskje heller ikke lagt merke til Stavanger kommunes kampanje for å få oss til å plukke opp søppel fra gata? Nei, her trengs klarere tale, mener Odfrid og Arne K. Espedal.

Debattinnlegg

 • Odfrid og Arne K. Espedal
  Hinna
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I flere år har Stavanger Aftenblad hatt annonser med overskriften: Bøy deg for byen. Avsender er Stavanger kommune, og annonsene varierer i størrelse, fra små rubrikker til hele sider, alle med tekst og en uklar figur/illustrasjon. Trolig er dette «fyllannonser», som settes inn ved ledig plass, og gjennom budskapet ønsker man å få folk i byen til å bli med og plukke søppel på gater, veier og stier: «Fra holdning til handling. Det er din by.»

Tyder på liten respons

Vi har spurt en rekke personer om de får med seg dette budskapet, og svaret har i all hovedsak vært negativt. Budskapet går hus forbi, og mange har ikke engang lagt merke til annonsene. Det er jo et tankekors, når det av og til dreier seg om hele sider.

Og, om budskapet blir oppfattet: «Hvem vil bøye seg for å plukke opp andres søppel?»

Heldigvis er det noen idealister, og etter at en hval døde på grunn av plast i havet, er engasjementet for rydding på strendene blitt vekket. Men hva med byen, vårt eget nære miljø?

Les også

Hør her, vi må snakke litt om havet dersom vi fortsatt vil puste

Si det heller som det er!

For noen årtier siden var det en landsomfattende kampanje hvor budskapet var klinkende klart. Den som kaster søppel på gater eller i naturen, er et natursvin. Vi som opplevde denne kampanjen, har nærmest fått denne holdningen under huden. I sammenligning framstår kampanjen i Aftenbladet som temmelig tannløs; en forsiktig anmodning om å plukke opp andres søppel. Det er vanskelig å se at det har hatt særlig effekt.

Budskap på søppelbøtte i Dublin: «Søppel er ufyselig, det samme er de ansvarlig.»

Mer rett på sak

Under et besøk i Dublin for en tid siden ble vi overrasket over hvor rent det var i gatene, til tross for at byen og landet hadde økonomiske problemer. Og her var det ikke lagt noen fingre imellom for å få fram et budskap. På plakater i busser og på søppeldunker var meldingen glassklar: «Søppel er ufyselig, det samme er de ansvarlige.» Med stor skrift, ikke til å misforstå og klar illustrasjon.

Både på bakgrunn av dagens fokus på plastforurensning, sentrumsgatene slik de ser ut søndag morgen og mengden søppel langs gater, veier og stier, er det kanskje på tide å si klarere fra hva man mener om forurenser. Hva med et lignende budskap som i Dublin, i annonser, på plakater og søppeldunker, både fra kommunen og IVAR? Det blir holdningsskapende arbeid med en annen innfallsvinkel, men forhåpentligvis ganske effektivt.

Les også

 1. Før i tiden: Stavanger stinket av søppel og kloakk

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Forsøpling
 3. Stavanger kommune
 4. Dublin
 5. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Uthengt som voldtektsmenn: - Hun har tatt navnene våre og puttet dem ned i gjørmen

 2. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 3. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

 4. Stangeland fikk kontrakt på 330 millioner kroner

 5. Koronakommisjonen skal ikke granske Støre-regjeringen

 6. Dei sat i baksetet då foreldra døydde