Si nei til heliumballonger på 17. mai!

DEBATT: Det er lett å la seg rive med på 17. mai. Vi ser glade familier og smil. Unger som triumferende får seg en Spiderman eller Ole Brum heliumballong. Selvsagt skal også mitt barn få det som «alle» andre får.

Publisert: Publisert:

«17. mai er en ypperlig dag til bevisstgjøring rundt plastforurensingens konsekvenser blant både barn og voksne», skriver Erlend Kristensen. Foto: NTB scanpix

Debattinnlegg

 • Erlend Kristensen
  BYSTYREREPR. FOR MDG SANDNES OG STYREMEDLEM I MDG ROGALAND
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Men det går ikke lange tiden, mens vi venter på barnetoget, før vi ser den første ballongen som stiger til værs. Noen har mistet ballongen. Den kortvarige gleden blir fort til en liten familietragedie. Da er gode råd dyre. Skal en gjøre det enkelt å kjøpe en ny? Eller skal en stå imot gråten og masingen? Vårt råd er at dere leser denne saken, så kan dere lettere forklare barna at det beste er å la være i første omgang.

Farlig forurensing

Ballongene som mistes blir straks til søppel. Plasten forsvinner ut i havet eller til fjellheimen og bidrar til farlig forurensing. Ballongene flyr av gårde, og de som havner i havet kan bli slukt av hvaler eller større fisk. Mindre fragmenter blir spist av fugler. Denne type plast brytes svært sakte ned, men vil etter hvert slites i stykker og forvitre til mikroplast. Vi vet også at disse små partiklene binder til seg giftige stoffer. Mikroplasten havner til slutt i vår egen næringskjede og inn på vår middagstallerken.

Heliumballongene er bare toppen av «plastberget».

Forskere advarer om at det innen 2050 kan bli mer plast i havene enn fisk.
I dette perspektivet er det urimelig at vi skal bruke slike ballonger som kortvarige leketøy. Dette er et godt eksempel på bruk og kast samfunnet, som vi bør stille spørsmålstegn ved.

Heliumballongene er bare toppen av «plastberget». Men kanskje nettopp 17. mai er en ypperlig dag til å fortsette bevisstgjøring rundt plastforurensingens konsekvenser blant både barn og voksne. Da blir vi flinkere også på de andre dagene.

Vekket oss

Den døde hvalen med over 30 plastposer i magen sjokkerte og vekket oss.
Stadig flere enkeltpersoner og organisasjoner tar initiativ til dugnadsrydding og plastplukking i fjæra. På søndag tok jeg et par hundeeiere på «fersken» da de plukket opp svarte hundebæsjeposer. Noe jeg ikke kan huske å ha opplevd før. Veldig kjekt å se! Men vi har veldig mye mer vi må følge opp.

For noen år siden var jeg med i 17. mai komiteen for et av mine barn. Jeg foreslo at vi ikke skulle ha plastdippedutter av karakteren kjekt å ha som gevinster. Slike som ender opp som rot hjemme eller går rett i søpla 18. mai. Alle var enige i dette. Men 15.-16. mai var det noen som fikk «panikk». Plastgevinster pakket inn i plast i hopetall ble levert til skolen. 17. mai var nok en gang «reddet». Men ønsker vi dette? Hva med noen enkle retningslinjer om at gevinstene enten skal smake godt eller være til nytte?

Helium brukes til medisin

Når det gjelder heliumballongene er det viktig å påpeke at helium er et grunnstoff det er sterkt begrensede mengder av. Dette er nødvendig og viktig da det brukes spesielt i medisin og forskning. Mange er nå bekymret for at det skal bli mangel på helium i framtida. Dette i seg selv er en god nok grunn til å unngå unødvendig bruk av helium.

Vi i De Grønne kunne tenkt oss forbud mot heliumballonger, slik som 17. mai-komiteene i Skien og Porsgrunn nylig innførte i sine kommuner.

Men inntil dette kommer på plass. I år har dere gode argumenter for ikke å kjøpe heliumballonger. Spar heller pengene til kaker, pølser, is og brus. 17. mai er topp også uten plastinnpakning!

Publisert:

Les også

 1. Plast og miljø

 2. Vegvesenet jakter på plastfrie skyteledninger til Rogfast

 3. I Norge bruker vi en milliard plastposer i året

 4. - Plastposer er mer miljøvennlig enn papirposer

Mest lest akkurat nå

 1. – Stigende smitte­trend for Sandnes

 2. Ryfylke­tunnelen måtte stenge et felt på grunn av tysk sykkel­turist

 3. Rogalands verste ras-strekning: – Jeg føler det på kroppen hver dag

 4. Badeulykke i Agder – gutt fløyet til sykehus

 5. Countryartist gikk seg bort på sin egen tomt – måtte reddes ut av politiet

 6. Bent Høie: – Jeg vet at mange synes det er litt tungt nå

 1. 17. mai
 2. Forurensing
 3. Erlend Kristensen
 4. Plastavfall