Palestinakomiteen snur saken på hodet

ISRAEL: Palestinerne ble ikke drevet ut, men flyktet fra volden som fulgte forsøk på å avverge staten Israels fødsel i 1948.

Debattinnlegg

 • Gudmund Strøm
  Hundvåg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Ingebreth Forus i Palestinakomiteen i Stavanger skriver 15. mai at «omkring 750.000 palestinere ble fordrevet fra sine hjem». Han ikke tar med er at 856.000 jøder ble deportert fra sine hjem i ca. 10 arabiske land. De har aldri fått noen erstatning for sine boliger eller forretningsforetak.

Les også

Ingebreth Forus: «Nakba – fordrevet i 72 år»

Ikke Israels skyld

Fra Institute of Palestinian Studies i Beirut, en uavhengig, arabisk forskningsinstitusjon, er det derimot rapportert at de arabiske flyktningene fra 1948 ikke ble drevet ut – men at 68 prosent dro uten å ha sett en eneste israelsk soldat.

Under krigen i 1948 ble araberne i Israel også invitert av sine arabiske brødre til å «forlate» landet mens de de invaderende arabiske armeene skulle rense landet for jøder.

Forus skriver videre at «enda i dag lever flyktningene og deres etterkommere under kummerlige kår i flyktningeleirer i Gaza og på Vestbredden». Og at denne flyktningstatusen skyldes Israel.

Ralph Johnson Bunche – amerikansk borgerrettsforkjemper, diplomat og mottaker av Nobels fredspris for sin mekling i Midtøsten – uttalte at «flyktningeleirene var et resultat ikke av Israels tilblivelse, men av et voldelig forsøk på å avverge den nye statens fødsel».

I 1960 uttalte kong Hussein av Jordan arabiske ledere siden 1948 har «angrepet det palestinske problemet på en uansvarlig måte og brukt det palestinske folket for egen politisk vinnings skyld. Dette er latterlig, og jeg kunne sågar ha kalt det kriminelt».

Les også

Claire Nicoll: «Palestinske barn lider i israelske fengsler»

Les også

Pål Hadler: «Gazas unge døde»

Ikke apartheid

Ingebreth Forus skriver også at «Israel med åpne øyne legger opp til å bli en apartheid-stat».

De israelske lovene verner om alle sine borgere. Palestinerne av begge kjønn har stemmerett. De har sitt eget politiske parti (United Arab List) som er representert i Knesset (parlamentet).

Arabere innehar stillinger/embeter som høyesterettsdommere, politisjefer og ambassadører for Israel. Salim Jourban, en arabisk høyesterettsdommer, var sågar med på å dømme den tidligere israelske statsminister Ehud Olmert til en lang fengselsstraff.

Serbiske Jacques De Moie, som har ledet den internasjonale Røde Kors-komiteen i Israel og de palestinske selvstyremyndighetene, avviser anklagene om at det finnes noen form for apartheid i Israel. Han uttalte at Røde Kors veldig godt kjenner til det regimet som styrte Sør-Afrika under apartheid perioden: «Og vi avviser til alle dem som anklager Israel for det samme. Nei det er ikke apartheid i Israel.»

 • Arild I. Olsson: «Med annekteringen av Vestbredden demonstrerer Israel at den som skal snekre sin egen kiste, må treffe spikeren på hodet.»

Les også

 1. Palestinerne åpner for demilitarisert stat

 2. Netanyahu langer ut mot Israels rettssystem

Publisert:
 1. Israel
 2. Israel/Palestina
 3. Historie

Mest lest akkurat nå

 1. Inviterer til gjen­åpnings­feiring i Stavanger lørdag kveld

 2. I verste fall står hele Nye SUS ferdig på Ulland­haug først i 2040

 3. Da Haaland kom, så verdens­mesteren hans store svakhet

 4. Nå er huset og fasaden total­endret: – Folk kjører sakte forbi for å se

 5. – JESSSSS! Endelig slutt på å være politi

 6. Bøttet inn mål i storseier