Byutvikling – se til Drammen, Stavanger!

DEBATT: Vi må lytte til innbyggerne og ivareta den historiske kvaliteten byen vår har når vi nå skal utvikle det siste store området i sentrum, selve indrefileten Paradis.

Publisert: Publisert:

«Jeg er stolt av hjembyen min og jeg er også veldig glad i Stavanger. Som listekandidat for Stavanger Ap er jeg for at vi bør ha en byarkitekt som kan sikre planmessig styring av hvordan byen skal utvikles», skriver Ann Secilie Tekfeldt. Her fra Drammenselva. Foto: NTB Scanpix

Debattinnlegg

  • Ann Sesilie Tekfeldt
    Listekandidat for Stavanger Arbeiderparti
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Drammensere er i dag stolte som haner over byen sin. Drammen, byen som var selve symbolet på norsk, urban elendighet. I 1993 brant til og med Drammens Teater ned. Byens eneste smykke. Nå trives innbyggerne så godt at det advares mot bergenske tilstander.

«Et veikryss på E18»

Men slik har det ikke alltid vært. Jeg er selv drammenser og vokste opp der på 80- og 90-tallet. Jeg hadde en fin oppvekst i elvebyen, synes den var fin selv den gang. Men da – i min barne- og ungdomstid gikk Drammen under kallenavnet «Et veikryss på E18» og var mest kjent for ordtaket: Det er bedre med en dram i timen, enn en time i Drammen.

Bred politisk enighet har vært en viktig suksessfaktor.

Den gang var Drammenselven så forurenset at fiskelivet var dødt – og man burde ikke gå uti vannet med så mye som en tå. Krisen med teaterbrannen var et utgangspunkt for endring. Drammenselven ble renset, Elveparken utviklet, samt at Veipakke Drammen ble gjennomført. Da drammenserne bestemte seg for å gjøre noe med byen sin, staket de ut en kurs og holdt seg til den. Bred politisk enighet har vært en viktig suksessfaktor.

Langs Drammenselven er det nå flere bystrender og badeplasser med yrende folkeliv på varme dager. Elvebreddene er opparbeidet med parker, konsertscener, restauranter, næringsliv, bibliotek og boliger.

Byen har mottatt europeisk byutviklingspris, europeisk bropris for Ypsilon-broen, blitt målt til landets beste region og landets 3. beste kommune (NHO-måling). Den har også blitt kåret til å ha landets beste uterom og mottatt bymiljøpris.

Kvalitet og de lange linjene har vært viktig. Drammen har hatt vilje til å løfte seg. Drammen har ikke bare ønsket byutvikling, men har byutviklet.
Når tidligere Ap-ordfører Lise Christoffersen blir spurt om hva som er den viktigste lærdommen i hele den lange prosessen med å utvikle Drammen, nevner hun viktigheten av å få med seg befolkningen og at ikke prosesser blir tatt over hodene på innbyggerne. Men det aller viktigste, sier Christoffersen, var den brede partipolitisk enigheten, det at de så etter muligheter, ikke hindringer, og at alle trakk i sammen retning.

Krangle mindre

Jeg er stolt av hjembyen min og jeg er også veldig glad i Stavanger. Som listekandidat for Stavanger Arbeiderparti er jeg for at vi bør ha en byarkitekt som kan sikre planmessig styring av hvordan byen skal utvikles. Vi må lytte til innbyggerne og ivareta den historiske kvaliteten byen vår har når vi nå skal utvikle det siste store området i sentrum, selve indrefileten Paradis.
La oss krangle mindre om etasjer - og om ja eller nei til høyhus. La oss se til Drammen!

Les også

Mímir Kristjánsson: Paradis lost? – Nei, slett ikke!

Les også

Kari Raustein: Mímir overkjører sine forgjengere i Rødt

Les også

Hilde Karlsen: Stemmefiske viktigere enn fakta, Rødt?

Les også

Fire versjoner av Paradis


Les også

To arkitektforslag videre til «finale»

Les også

Presenterte Paradis-utbyggingen: – Sist undervurderte vi synspunktene hos folket

Les også

Kristin Hoffmann: «Når innbyggerne blir avfeid og får ego-stempel»

Les også

Marie-Theres Fojuth: «Fortett med vett!»


Publisert:

Les også

  1. Kan 500 meter lyd løfte Hillevåg?

  1. Debatt
  2. Byutvikling
  3. Drammen
  4. Stavanger