Statsbudsjettet svikter studentene

Studentene fortjener et langt bedre budsjett enn det Høyre og Frp har foreslått. Så får vi se hva Venstre og KrF får til i forhandlingene.

Det er bra at regjeringen foreslår 11 måneders studiestøtte, men studentene må betale for dette med høyere rente og kutt i reisestipend. Bildet er fra kantina i Arne Rettedals Hus ved Universitetet i Stavanger.

Debattinnlegg

 • Julia Wong
  Julia Wong
  UiS-student; leder, Rogaland AUF
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Årlig øker antallet studenter ved norske universiteter og høyskoler solid. Hele 266.400 studenter finnes over hele vårt langstrakte land. Ikke bare i sentralisert i byene, men også desentralisert i mindre kommuner gjennom distriktshøgskoler.

Det er uforståelig at regjeringen ikke satser mer på omstilling og kunnskap ved ikke å foreslå en eneste krone til opprettelse av flere studieplasser.

18 millioner mindre til UiS

I det fremlagte statsbudsjettet for 2017 kutter Høyre og Fremskrittspartiet midlene til de mindre universitetene med flere millioner. Om regjeringens forslag går gjennom, vil Universitetet i Stavanger miste hele 18 millioner kroner. Rektor Marit Boyesen kunne i lørdagens papirutgave fortelle at blant annet etter- og videreutdanningstilbudet vil bli svekket.

Les også

UiS får kutt på 18 millioner i statsbudsjettet

Nettopp gjennom kunnskap og ny teknologi kan vi skape veien til et grønt skifte. Hele 139.000 personer lever i en hverdag uten en jobb eller studier å gå til om morgenen. Samtidig fikk rekordmange avslag på studiesøknaden sin i høst. Det er derfor uforståelig at regjeringen ikke satser mer på omstilling og kunnskap ved ikke å foreslå en eneste krone til opprettelse av flere studieplasser. Dette er tiden for satsing på studentene og mer kunnskap, fremfor usosiale kutt som medfører at enda flere faller utenfor.

Nå gjenstår det å se om Kristelig Folkeparti og Venstre når frem med endringer i sine forhandlinger med regjeringen.

Får regningen

Regjeringen skal ha honnør for å gjennomføre lovnaden om 11 måneders studiestøtte, men regningen for den økte studiestøtten faller likevel paradoksalt nok tilbake på studentene selv ved rentepåslag på studielånet og kutt i reisestipend.

Nå gjenstår det å se om Kristelig Folkeparti og Venstre når frem med endringer i sine forhandlinger med regjeringen. Men en ting er klart: Studentene fortjener et langt bedre budsjett enn det Høyre og Fremskrittspartiet har foreslått.

Les også

 1. Statsbudsjettet på 1-2-3

 2. Spenning rundt behandlingen av statsbudsjettet

 3. Statsbudsjettet: Dette får Rogaland

 4. Venstre raser over statsbudsjettet

 5. Must-penger fra statsbudsjettet betyr bygging i Gamle Stavanger neste år

Publisert:
 1. Universitetet i Stavanger (UiS)
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)
 4. Høyre (H)
 5. Venstre (V)

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er gravid

 2. – Har slitt med å leke med datteren min

 3. 15-åring sendt til SUS etter arbeids­ulykke

 4. Flere naboer var vitne til hendelsen

 5. Varsler innrykk av bil­deling i Rogaland

 6. Å bevare seg til fant