Arrogante harseleringer som dem Birkevold presterer, bidrar neppe til en bedre verden

«Forholdet mellom viten og tro er nok adskillig mer komplekst enn det Harald Birkevold tror, for her er det tydelig at han ikke vet», skriver Torstein Jørgensen. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

 • Torstein Jørgensen
  Torstein Jørgensen
  Professor, VID (tidligere Misjonshøgskolen)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

DEBATT: Journalist Harald Birkevold utfolder seg med en refleksjon over fenomenet alternative fakta og det han kaller blind tro i Aftenbladet 25. januar.

Når Birkevold anmelder restaurantmat i avisen, klarer han stort sett å holde poteter, kjøtt og saus fra hverandre og gi en noenlunde dekkende beskrivelse av retten. Ikke så i dette innlegget. Her sauses de forskjelligste ingredienser sammen i en gryte hvor det ikke er mulig å finne noen logikk i hva som sammenlignes med hva.

Hvilken logikk?

Han begynner med den såkalt blinde tro. Denne skal visstnok være utøvd i hans tid som elev på Eiganes skole av daværende domprost Enok Ådnøy, som strevde med et umulig høyttaleranlegg. Sannhetsvitnene til domprostens blinde tros-eksponering, er han selv og en gjeng elever på bakerste benk «fulle av faen», som Birkevold så vakkert og vulgærjournalistisk uttrykker det. Hva slags logikk Birkevold finner i å gjøre avdøde Ådnøy til klovn som bakteppe for en påfølgende refleksjon omkring sannhetsgehalt og falske fakta i aktuell amerikansk politikk, er det neppe andre enn han selv som skjønner. Hva vet vel han om Ådnøys tro, viten eller tvil?

Mer komplekst

Selv er Birkevold skråsikker, slik han tydeligvis var det allerede som barn – da han, som han selv stolt skriver, var «immun mot» domprostens fortelling. Viten fremstår for ham som en absolutt, gitt og udiskutabel størrelse, og det er kun denne som kan forbedre verden. Alt annet er meningsløshet. Men forholdet mellom viten og tro er nok adskillig mer komplekst enn det Birkevold tror, for her er det tydelig at han ikke vet. Ingenting i hans artikkel tyder på spor av innlesning på nyere vitenskapshistorie eller filosofi, og da sikter jeg faktisk til det siste århundret etter ca. 1920.

Arrogante harseleringer og fordummende sammenligningner som dem Birkevold presterer i sin artikkel, bidrar neppe til den bedre verden journalisten ønsker seg. Og i et svekket Aftenblad bidrar denne type journalistikk neppe heller til en bedre avis.

Les også

 1. Donald Trump erklærer krig mot sannheten

Publisert:
 1. Filosofi
 2. Amerikansk politikk
 3. Harald Birkevold
 4. Skole
 5. Journalistikk

Mest lest akkurat nå

 1. Da Tomas (14) landet i denne hoppe­gropen, ble han lam fra halsen og ned

 2. Denne gaven tar helt av: – Dette er all time high. Vi har aldri sett slike tall

 3. Farse har blitt Jærens mest populære lunsjrett

 4. Go-Ahead kutter avganger på Jær­banen allerede fra fredag

 5. Stygge skader overskygget solid Oilers-seier: - Det er sånt som ikke skal skje

 6. Lagmannsretten vil løslate Gunn Merete Lodes drapsmann fra forvaring