Bruk morsmålslærerne i smittevernarbeidet!

DEBATT: Mitt klare inntrykk er at smittevernmyndighetene ikke er klar over at morsmålslærerne har verdifull kompetanse å bidra med ved smitte på skoler.

«Jeg oppfordrer lokale skole- og smittevernmyndigheter i Stavanger til å samarbeide slik at morsmålslærernes viktige kompetanse kan tas i bruk systematisk», skriver Ingrid Værum Larsen. Foto: Shutterstock

Debattinnlegg

 • Ingrid Værum Larsen
  Lærer i ungdomsskolen i Stavanger
Publisert: Publisert:

Professorene Ingrid Helleve og Frédérique Brossard Børhaug hadde en viktig og interessant kronikk i Aftenbladet fredag 22. januar. I kronikken understreker de at bruk av morsmålslærere i informasjonsarbeid rettet mot innvandrere fungerer svært godt. De etterlyser også systematisk bruk av morsmålslærere i forbindelse med koronapandemien.

Stavanger kommune har et flott korps av engasjerte og dyktige morsmålslærere (tospråklige lærere) som er uvurderlige både i lærings- og integreringsarbeidet i kommunen. Som lærer har jeg mange ganger erfart hvor viktig deres hjelp har vært i forhold til informasjon til flerspråklige familier, senest i høst/vinter i forbindelse med smitte og smittevern.

Skjema erstatter ikke

Så vidt jeg vet er det dessverre helt tilfeldig om morsmålslærerne blir brukt i forbindelse med smitte og smittevern i Stavanger i dag. Mitt klare inntrykk er at smittevernmyndighetene ikke er klar over at morsmålslærerne har verdifull kompetanse å bidra med ved smitte på skoler. Det er tilfeldig og opp til hver enkelt rektor/avdelingsleder/lærer om morsmålslærerne blir brukt til å innhente og gi viktig informasjon i forbindelse med smitte. Morsmålslærerne blir heller ikke systematisk brukt til å formidle generell informasjon om smittevern. Et skjema med informasjon på morsmålet kan ikke erstatte den informasjonen og tryggheten disse lærerne kan bidra med i direkte samtaler med familier.

Jeg støtter Helleve og Børhaug ett hundre prosent: Disse lærerne er den viktigste ressursen vi har når det gjelder å nå ut med viktig informasjon til innvandrerfamilier, særlig til familier med kort botid.

Ikke vanskelig

Jeg oppfordrer derfor lokale skole- og smittevernmyndigheter i Stavanger til å samarbeide slik at morsmålslærernes viktige kompetanse kan tas i bruk systematisk. Etter mitt syn er det ikke vanskelig å få til. På lengre sikt bør både sentrale og lokale myndigheter også bruke disse lærerne i annet viktig informasjons- og integreringsarbeid.

Les også

 1. «Bruk morsmålslærernes særkompetanse mot pandemien!»

 2. «Inngripende smitte­vern­tiltak mot barn og ungdom må aldri bli lettvint»

 3. Frp vil kutte rett til gratis tolk etter fem år

 4. Ap krever krisepakke til skolene

 5. «Alle» snakker jo engelsk i Norge. Så trenger olje-briter å lære seg norsk?

Publisert:
 1. Debatt
 2. Smittevern
 3. Stavanger kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Frp: – En helt forferdelig situasjon familien har havnet i

 2. 19 elever og tre lærere smittet på Stavanger-skole

 3. Vil masseteste elever i videregående skoler i Rogaland

 4. Sandnes vil skjerpe bandtvang-reglane

 5. For første gang brukes MDMA i behand­ling av pasi­enter i Norge

 6. Stopper søppeltømming etter smittetilfeller