Rogaland er Norges California innen fornybar energi og smartby

KRONIKK: En underkjent identitet for rogalendingen er at Rogaland med Agder er en av de viktigste fornybar-energi-regionene. Ikke bare i Norge, men faktisk i Europa.

Publisert: Publisert:

Det sørvestlige hjørnet av Norge er den fremste fornybarregionen i landet. Vi har fantastiske vann og vind ressurser, verdens lengste kabler for å utveksle denne rene energien med Europa og nylig ble regionen vertsregion for statens store Fornybarfond. Klikk på bildet for større visning på desktop. (Illustrasjon: Ole André Hauge, NettOp/UiS)

Debattinnlegg

 • Rune Hersvik, Siri Kalvig, Jan Helge Strømnes, Frode Berge, Brage W. Johansen
  Ressursgruppen for fornybar energi og energieffektivisering, Næringsforeningen i Stavanger-regionen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Fra venstre: Rune Hersvik, leder, og medlemmene Siri Kalvig, Jan Helge Strømnes, Frode Berge og Brage W. Johansen, ressursgruppen for fornybar energi og energieffektivisering i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Les også

– Rogaland bør gå foran innen fornybar energi

Rogaland er på mange måter Norges California. Geografisk plassert i sørvestlig posisjon kan rogalendingen surfe på Norges beste strender og gå på ski i fjellene på samme dag – som i California. Viktigere er at Rogaland, i likhet med California, er det fylket som leder an med bærekraftige energi og teknologiske løsninger.

Mange kjenner ikke til at Rogaland med Agder er en av de viktigste fornybar-energi-regionene i landet og faktisk i Europa. Ingen annen region har større batteri i form av fornybar vannkraft, og sammen med vind har vi nå en betydelig effekt i vår fornybare kraftproduksjon. Norges mest lønnsomme vindpark ligger på Jæren, noe Google også har oppdaget. Selskapet har kjøpt 12 års forsyning av ren energi fra Tellenes-vindparken.

Rogalands nye identitet ble kronet med tildelingen av det som blir et av verdens største fond innen fornybar energi og teknologier: Fornybarfondet.

Definerer framtiden

Nettverket av fornybarsatsing og bruk av den i Rogaland tar form. Klikk på bildet for større visning på desktop. (Illustrasjon: Ole André Hauge, NettOp/UiS)

Hvordan skal Rogaland sammen med nabofylkene fortsette å utvikle sin posisjon? Rogaland har muligheten til å bli et foregangsfylke og et sted som folk kommer langveisfra for å besøke. Ikke bare for Michelin-stjerner og Preikestolen, men fordi her er det prosjekter som definerer framtiden.

La oss nevne noen av de prosjekter som skjer i dag i Rogaland innen fornybar energi, miljø og smarte byer:

 • Europeisk fyrtårn som smartby.
 • Pilot for autonome kjøretøy (selvstyrende, uten sjåfør).
 • Europas lengste dedikerte bussvei.
 • Grønt datasenter.
 • Vindparker med Silicon Valley-kunder.
 • Europas største energibatteri i form av vannkraft.
 • En av verdens største elbil-parker i forhold til innbyggertallet.
 • Verdens mest bærekraftige og grønne aluminiumsverk.
 • Utforskning av biogass fra jordbruk og alger.
 • Verdens første og lengst opererte flytende havvindmølle.
 • Flere selskaper som jobber med droner og roboter.
 • Et av verdens fremste selskap på ladeteknologi og -infrastruktur for elbiler.
 • Verdens mest utbygde infrastruktur for internett.
 • Havn og flyplass med planer og vilje til å bruke nye grønne løsninger.
Kabelen kan også gjøre det mulig for Londons nylig vedtatte el-taxiflåte å kjøre med vind- og vannbasert energi fra Rogaland på tanken, uten utslipp.

Spiller en rolle ute

22. november ble Rogalands nye identitet kronet med tildelingen av det som blir et av verdens største fond innen fornybar energi og teknologier: Fornybarfondet.

Les også

Det hemmelige spillet om fornybarfondet: Kan bli opptil 15 milliarder større etter møtet i Stavanger

Rogaland og Agder er Norges «cable corner» ut mot Europa; verdens lengste el-kabel gir norske arbeidsplasser, leveres av norske Nexans og går fra Kvildal i Rogaland til Englands østkyst (Blyth). Investeringskostnaden for utvekslingskabelen er på ca. 15 millliarder kr og vil bidra til at England kan erstatte vedtatt utfaset kullkraft i landet.

Den kan også gjøre det mulig for Londons nylig vedtatte el-taxiflåte å kjøre med vind- og vannbasert energi fra Rogaland på tanken, uten utslipp.

En tilsvarende kabel bygges samtidig til vårt andre hovedsamarbeidsland i Europa, Tyskland.

Vi kan tiltrekke oss fabrikker og industri som vil utvikle og produsere grønt, smart og trygt.

Ny gnist i blikket

Det globale markedspotensialet i det grønne skiftet og smarte byer er eksponentielt. Verden orienterer seg nå mot løsninger for bærekraftig energi, fornying av infrastruktur og ny by-arkitektur. Rogaland kan i flere nisjer bli verdensledende på smarte løsninger, fornybar kraft og fornybare industrier. Vi kan eksportere kompetanse og produkter, og vi kan tiltrekke oss fabrikker og industri som vil utvikle og produsere grønt, smart og trygt.

Rogalendingen kan se seg i speilet om morgenen og konstatere at det er en ny gnist i blikket, og en fornyet identitet. Ressursgruppen for fornybar energi og energieffektivisering i Næringsforeningen i Stavanger-regionen vil fortsette å spre informasjon og arrangere møter med disse framtidsmulighetene som tema.

 • Les også: «Staten har plantet fornybarflagget i olje- og energihovedstaden Stavanger, og det er helt nødvendig for både Rogaland, Norge og resten av verden at vi klarer denne omstillingen.»
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Haaland utlignet for Dortmund!

 2. To år siden bomringen kom. Bilistene har betalt inn over 1,7 milliarder

 3. Eigersund: Omstridt rådmann går av

 4. Rogalands turistmagneter gikk på en korona-smell

 5. Julegrantenningen i Stavanger er avlyst

 6. Minimalt med innsyn, maksimal utsikt: Da vennene skulle selge huset sitt, slo familien til

 1. Rogaland
 2. Energi
 3. Fornybar energi
 4. Næringsforeningen i Stavanger-regionen
 5. Teknologi