For studenter på vei inn i olje- og gassbransjen ser verden plutselig lysere ut

DEBATT: Flere ledige stillinger, optimisme tilbake på Vestlandet og potensielt 22.000 nyansettelser.

«Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er en oppgang i antall ledige stillinger i olje- og gasselskapene», skriver Øyvind Knoph Askeland.

Debattinnlegg

 • Øyvind Knoph Askeland
  Øyvind Knoph Askeland
  Informasjonssjef i Norsk olje og gass
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er ingen hemmelighet at mange unge i dag går arbeidsledige. Det er vanskelig. Enten du mister jobben eller må vente lenge på å få den, kan det knekke selvtilliten. Og for samfunnet er det alvorlig at unik kunnskap settes på sidelinjen.

Les også

Søviknes: Et svik mot oljeindustrien

Oppgang i ledige stillinger

Snart skal nye studenter velge sin retning på veien mot arbeidslivet. Veien til olje og gass kan kanskje se kronglete ut, men faktum er at den kan vise seg å være god. I den såkalte Vestlandsindeksen, en undersøkelse gjort blant 700 bedriftsledere, «peker alle piler opp» for oljefylket Rogaland. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det er en oppgang i antall ledige stillinger i olje- og gasselskapene, og fra 2018 til 2020 er det anslått at det vil bli ansatt 22.000 nye mennesker i olje- og gassindustrien.

Les også

Søviknes overtar en oljenæring i historisk krise

Olje- og gassindustrien spiller en avgjørende rolle i det grønne skiftet.

Det er nyheter morgendagens og dagens studenter bør få med seg.

I tillegg er det flere andre faktaopplysninger som er viktig å ha i bakhodet. Noen av dem er:

 • 140 kilometer vest for Stavanger ligger Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Det er et gigantisk felt som skal produsere olje og gass frem til rundt år 2070. Det gir inntekter i milliardklassen til staten, sikrer norsk velferd og skaper arbeidsplasser, særlig i Stavanger-regionen, i tiår fremover.
 • På norsk sokkel produserer vi i dag olje og gass fra rundt 80 felt. I tillegg er det 80 funn som blir, eller kan bli, vurdert for utbygging. Her snakker vi langtidsperspektiver og arbeidsplasser.
 • Olje- og gassindustrien spiller en avgjørende rolle i det grønne skiftet. Inntektene herfra er sentrale for at Norge kan satse på innovative løsninger, samtidig som teknologien kommer til nytte en rekke andre steder.
Les også

Oljenæringen i vest positive til Søviknes

Fremtiden foran seg

Da olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) besøkte Universitetet i Stavanger i februar, var han ikke i tvil: Petroleumsstudentene har fremtiden foran seg. Det er vanskelig å spå, men det er helt sikkert at landet trenger høyt utdannede mennesker, gjerne med bakgrunn fra realfag og teknologi.

Les også

Søviknes lot seg imponere på jomfrutur på plattform

Ikke bare er det store muligheter for unge i olje- og gassnæringen, hvor de kan være med å gjøre industrien mer effektiv og miljøvennlig, det er også store muligheter for å ta denne kunnskapen videre til andre næringer.

Bærekraftig

Det er de unge som skal opprettholde Norges posisjon som foregangsnasjon innen energi. Og skal bransjen bli enda bedre, er den avhengige av å få med flere. Den trenger unge folk som kan få til å produsere energi til en voksende befolkning. På en bærekraftig måte.

Les også

 1. Anna Kvam (MDG): Søviknes snakker usant om olje og klima

 2. Dropp oljebrillene, Søviknes!

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tidligere proffsyklist Chris Anker Sørensen døde i ulykke: - Uforståelig og ufattelig

 2. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig

 3. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 4. – De truet med å sende meg tilbake om jeg ikke var snill

 5. Snart leverer Erna Solberg sin avskjedssøknad. Slik blir Norge styrt til Støre tar over.

 6. Nyt helgen, for snart vil regnet bøtte ned