Nye Sandnes kommune – demokratiet svikter

DEBATT: Demokratiets øverste vokter i Norge, Stortinget, svikter. Går det som flertallet i Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget vil, blir Nye Sandnes kommune en realitet.

«Våre nasjonale politikere kan ved avstemningen på Stortinget 7. desember fortsatt ta til fornuft og si nei til Nye Sandnes kommune», skriver Dagfinn Svadberg Hatløy. Foto: NTB Scanpix

Debattinnlegg

 • Dagfinn Svadberg Hatløy
  Dagfinn Svadberg Hatløy
  Årdal i Ryfylke, Hjelmeland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Et vedtak om sammenslåing av Sandnes og Forsand kommune mangler legitimitet og demokratisk forankring:

 • Forsand kommune har aldri gjennomført folkeavstemning i saken. Kun en «innbyggerundersøkelse» med et lite utvalg av befolkningen. 300 innbyggere ble spurt. 150 ville til Sandnes. Ingen kjenner den faktiske folkeviljen til Forsandbuen i saken. Og innbyggerne i Sandnes er heller aldri spurt.
 • Ordfører i Forsand finter ut og avviser (06.06.17) flertallet i Forsand kommunestyre sitt ønske om å vedta å utsette kommunesammenslåing. Kommunereformen var eneste sak på det ekstraordinære kommunestyremøtet flertallet hadde bedt om, for å behandle slikt vedtak før Stortingsbehandlingen av kommunereformen 8. juni.
 • Fylkesmannen i Rogaland fastslår 18.10.17 at ordførers avvisning var i strid med kommuneloven og derfor ulovlig. Stortinget sitt vedtak 08.06.17 om Nye Sandnes kommune er altså gjort på sviktende forutsetninger.
 • Flertallet i Forsand kommunestyre er imot Nye Sandnes og har gjort vedtak (25.10.17) om å slå seg sammen med Strand kommune.
 • Kommunestyret i Strand vedtar 08.11.17 mot en stemme, å slå seg sammen med Forsand om Stortinget omgjør vedtaket av 8. juni.
 • Nye Sandnes kommune er en dysfunksjonell størrelse, basert på svært usikker kommunikasjon for Forsandbuen til eget kommunesenter.
 • Uten varig ferje over Høgsfjorden må innbyggerne reise gjennom to nabokommuner for å komme til eget kommunesenter.
 • Ap på Stortinget som flagget motstand mot tvangsammenslåinger i valgkampen, lar personlig prestisje fra egne lokale Sandnespolitikere trumfe gjennom en dårlig løsning.
 • Ryfylke som region, innbyggerne i Forsand og tilliten til demokratiet blir taperne i saken.

Våre nasjonale politikere kan ved avstemningen på Stortinget 7. desember fortsatt ta til fornuft og si nei til Nye Sandnes kommune. Hvis ikke er det rett og slett noe Trump-aktig over denne saken. Ulovlig behandling i lokalt folkevalgt organ blir rett og slett ignorert og neglisjert, og dermed legitimert av Stortinget. Det setter demokratiet og tilliten til lovbestemte spilleregler for dette i vanry, og vil gi varig skade på Ryfylke som region. Det vil også svekke Rogaland fylke.

Kommunesammenslåing - Aftenbladet.no

Les også

 1. Nå er Stortinget enige om å etablere Nye Sandnes

 2. Motstanderne mot Nye Sandnes får støtte fra Fylkesmannen

 3. Nedslående rapport om folkeavstemningene

 4. Forsand vil ha omkamp om Nye Sandnes til høsten

Publisert:
 1. Debatt
 2. Sandnes kommune
 3. Forsand kommune
 4. Demokrati

Mest lest akkurat nå

 1. Flere forlater vaksinelokalet når de får vite at de skal få Moderna. Kommunen må også avbestille vaksiner

 2. Skuffet Lotte Miller: – Trist, men jeg får ta revansj en annen gang

 3. Dette skjer i OL tirsdag 27. juli

 4. Ropstad bekymret over porno-trend

 5. Farevarsel om styrtregn i Rogaland

 6. Simen endelig i mål etter å ha løpt Norge på langs