Feil at noen få redere sitter på all fisken

DEBATT: Det er mulig å komme inn i fiskeriene uten å betale for kvote. Det er dyrt å kjøpe seg inn i lukkede fiskerier, fordi skal en inn der, må noen ut. Det er ikke trålernes feil.

«Vi har rundt 10.000 registrerte yrkesfiskere. Om lag 400 går ut og inn av yrket hvert år», skriver Tom-Christer Nilsen.

Debattinnlegg

 • Tom-Christer Nilsen
  Fiskeripolitisk talsmann Høyre
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

En kan ikke kjøpe en sjark og overføre kvoten til en tråler. I et innlegg i Aftenbladet 7. januar peker Knut Vadla på to utfordringer: Det er dyrt å komme inn i fiskeriene, og stort sett sitter noen få redere med all fisken. Det peker på en årsak; trålerne. Denne sammenhengen er feil.

Det har aldri vært gratis å komme inn i fiskeriene, en godkjent båt koster. Det er dyrt å komme inn i lukkede fiskerier, fordi skal noen inn, må noen ut. Fiskefartøy er i praksis i dag svært lønnsomme bedrifter, og både på land og sjø gjelder det at skal en kjøpe en lønnsom bedrift, koster det.

Gratis rekrutteringskvote for ungdom

Men der er flere unntak. Ungdom kan få gratis rekrutteringskvote. Der er en åpen gruppe, der alle kan fiske, uten å betale for kvoterettigheter. Der finnes en rekke arter der ikke er kvote, eller hvor fisket ikke er lukket. Det gjelder f.eks. sjøkreps. I åpen gruppe og i åpne fiskerier, er kostnaden båten og mannen.

I tillegg finnes det en vei inn som er betalt: Det er å ta jobb eller lærlingplass på en båt. Fordi betaling er delvis basert på fangst, har alle del i ressursen. På de små båtene gis det også et kvotetillegg når en tar ombord lærlinger.

Vi har rundt 10.000 registrerte yrkesfiskere. Om lag 400 går ut og inn av yrket hvert år. Fisken er ikke samlet på noen få. 5000 fartøy deler på fisken. Torske- og seitrålerne som jeg går ut fra det pekes på her, har til sammen ca. 7 prosent av den norske totalfangsten. For torsk er tallet ca. to av tre fisk fra andre fartøygrupper, i hovedsak fra kystflåten. Det er eierbegrensninger i en del av fiskeriene som gjør at ingen heller kan bli for store i de største fartøygruppene, og tak på hvor mye en kan samle på en båt.

Overfiske og overetablering

Historien bak er viktig. Der var fri adgang til torskefisket før 1990. Det førte til overfiske og overetablering. Konsekvensen var svart hav, og fiskerne som var fattigere da de kom til lands etter å ha vært på feltet, enn da de dro ut. Dette var både fordi en fisket for mye, og fordi der var for mange båter til å dele på den fisken som ikke var der. Derfor ble fisket lukket.

På samme måte er de store ringnotbåtene ikke en trussel, men grunnlaget for mye virksomhet og kystkultur på land f.eks. på Karmøy og i Egersund.

Og forøvrig: De siste årene har det ikke blitt færre fiskere. Det har blitt flere.

Les også

 1. – Den frie retten til fisken i havet blir teken frå deg og meg

 2. Millionkamp om fiskekvoter

Publisert:
 1. Debatt
 2. Fiskeri
 3. Fisk
 4. Fisker

Mest lest akkurat nå

 1. De ønsket seg en datter som kunne overta butikken og arve formuen. Slik ble det ikke

 2. Nordlyset danset på høsthimmelen

 3. Fugler ved Breiavatnet ble matet med ukokt ris

 4. Lagmannsretten nekter å behandle drapsforsøkssak

 5. KrF-leder Ropstad møter pressen lørdag

 6. 18-åring ble den store helten i debuten: – Finner nesten ikke ord