Hva skal Hafrsfjord-jubileet inneholde?

DEBATT: Skal et jubileum om fire år formidle relevant kunnskap, må det handling til, og det må handles raskt.

– Skal et jubileum eller besøkssenter bli tatt alvorlig, må de forankres i forskning og kunnskap, skriver Endre Elvestad. Her ordfører Christine Sagen Helgø på vikingmarknaden i Hafrsfjord.

Debattinnlegg

 • Endre Elvestad
  Endre Elvestad
  Marinarkeolog
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Aftenbladet skriver i lederen 19. juni at å feire 1150-årsjubileet for slaget i Hafrsfjord er en god idé. Det er en god idé, men hva skal jubileet inneholde?

Det har gått et nesten ett år siden Stavanger Aftenblad i en leder tok opp den samme problemstillingen. Har det skjedd noe i mellomtiden? På Stiklestad og på Avaldsnes har det vært tusenvis av besøkende, og nylig ble det utgitt en bok på nærmere 900-sider som presenterer ny arkeologisk forskning på Avaldsnes.

Harald Hårfagre samlet riket med makt, og et av resultatene var en massiv strøm av båtflyktninger til Island.

Skjedd svært lite

I Stavanger har det skjedd svært lite i løpet av året som har gått, bortsett fra noen kanskje litt vage politiske formuleringer om et jubileum og et mulig besøkssenter. Blant byens forskningsinstitusjoner ser det ikke ut til å ha skjedd noe som helst. Skal et jubileum eller besøkssenter bli tatt alvorlig, må de forankres i forskning og kunnskap.

Les også

Nå vil politikerne ha historisk fest i Hafrsfjord

Når det gjelder historieforskningen er den hele tiden i endring. Det som var viktig før kan være uviktig nå, og vi ser på historiske begivenheter med helt andre briller enn for 100 år siden. Derfor bør kunnskapen som skal formidles være aktuell, solid og gjerne overraskende. Hvis ikke kan man fort risikere å formidle gamle, resirkulerte myter om rikssamling, Hårfarge og slaget i Hafrsfjord.

Store endringer

Slaget i Hafrsfjord er så mye mer verdt enn bare en bursdagsfeiring i 2022. Det var en hendelse som skapte store endringer, som vi fremdeles ikke har oversikt over. Og, som vi må være forsiktige med å glorifisere eller sette inn i et nasjonalistisk rammeverk. Harald Hårfagre samlet riket med makt, og et av resultatene var en massiv strøm av båtflyktninger til Island.

Dessverre foregår fremdeles forskningen på rikssamlingen alle andre steder enn på byens forskningsinstitusjoner, og en kan bare spekulere i hvorfor ingen har greid å løfte fram et felles prosjekt, der både forskning og formidling står sentralt. Det er mulig at kunnskap som ikke raskt kan måles i kroner og øre, har dårlige kår i Stavanger.

Solid forskning er en møysommelig og langsom prosess. Resultatene kan verken bestilles eller vedtas, men de kan brukes.

Les også

 1. På høy tid

 2. Leder: «Løft fram historien om slaget om Hafrsfjord»

 3. Vikingane inntok Hafrsfjord

Publisert:
 1. Rikssamlingen
 2. Hafrsfjord
 3. Harald Hårfagre
 4. Stavanger Aftenblad
 5. Leder

Mest lest akkurat nå

 1. Tidligere statsminister Kåre Willoch er død

 2. Kjerkol varsler nye nasjonale tiltak tirsdag

 3. Stavanger og andre kommuner i hastemøte om korona med helseministeren

 4. Stålverket på Jørpe­land legges ned – 77 ansatte mister jobben

 5. – Veldig lite igjen til Lyse og eierne etter at staten har tatt meste­parten av inn­tektene

 6. Hva spiser vi for mye og for lite av? Dette over­rasker mest i ny, stor rapport