MDG vil rydde opp i oppdrettsnæringen

DEBATT: Vi vil kreve at alle nye oppdrettsanlegg som skal etableres i Nye Stavanger, må være med lukket teknologi.

– Nye Stavanger blir en viktig havbrukskommune, og vi skal sørge for å skape mange arbeidsplasser, men det må gjøres på en måte som gjør at vi ikke ødelegger muligheten for våre barn og barnebarn til å kunne leve av og bruke havet som rekreasjonsområde, skriver Daria Maria Johnsen.

Debattinnlegg

 • Daria Maria Johnsen
  Daria Maria Johnsen
  Gruppeleder i Stavanger, MDG
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Takk til Naturvernforbundet i Rogaland (Hallgeir H. Langeland og Kjetil Nilsen), som jobber for et renere og sunnere hav, og takk for at dere utfordrer oss politikere i Aftenbladet 22. oktober. Nye Stavanger, med Finnøy og Rennesøy om bord, blir en stor oppdrettskommune. Naturvernforbundet i Rogaland spør hvilke partier som vil ta tak i miljøproblemene oppdrettsnæringen står bak. MDG tar problemene på alvor.

Strenge miljøkrav

MDG jobber nå med å lage et grønt og godt program til lokalvalget i 2019. I utkastet, som nå er på høring, foreslår vi å sette strenge miljøkrav til oppdrettsnæringen. Vi vil kreve at alle nye oppdrettsanlegg som skal etableres i Nye Stavanger, må være med lukket teknologi. Det vil si anlegg hvor laksen ikke kan rømme, hvor lakselusa ikke slipper inn og hvor avfallet fra anleggene kan samles opp og brukes til bioenergi. Vi vil også at eksisterende åpne anlegg, som sliter med lakselus, rømming, kjemikaliebruk og kloakkutslipp, etter hvert skal erstattes med lukkede anlegg.

MDG har tatt opp problemstillinger knyttet til havbruk og miljøproblemer både lokalt og sentralt. Senest 3. oktober 2018 fremmet Une Bastholm flere forslag i Stortinget knyttet til dette, blant annet å forby uregulert dumping i hav og fjorder av lusemidler, kjemikalier og legemidler fra oppdrettsanlegg

Skape mange arbeidsplasser

Nye Stavanger blir en viktig havbrukskommune, og vi skal sørge for å skape mange arbeidsplasser i denne næringen. Men det må gjøres på en måte som gjør at vi ikke ødelegger muligheten for våre barn og barnebarn til å kunne leve av og bruke havet som rekreasjonsområde. Å stille strenge krav til oppdrettsnæringen, er et av de viktigste stedene å starte, og her vil ingen andre partier være like tydelige som MDG.

Les også

 1. Hvordan skal Nye Stavanger løse oppdrettsproblemene?

 2. Forskere mener lakselusmiddel kan føre til rekedød

 3. – I fjordene er rekene borte. Ute på havet har det alltid gått opp og ned

Publisert:
 1. Debatt
 2. Miljø
 3. Naturvernforbundet
 4. Oppdrettsnæring
 5. Lakselus

Mest lest akkurat nå

 1. Her åpner en ny Dolly Dimples med musikkpub

 2. Uvanlig mange små­barn vil tro­lig få luft­veis­infek­sjoner fram­over

 3. Tusener evaku­eres etter vul­kan­utbrudd på La Palma

 4. Minst åtte døde etter skyting på universitet i Russland

 5. Ønsker klarere råd om forkjølelse

 6. – Alt ville vært bedre om Jugo­slavia ikke hadde gått i opp­løs­ning. Nesten alle i Bosnia mener det