MDG vil rydde opp i oppdrettsnæringen

DEBATT: Vi vil kreve at alle nye oppdrettsanlegg som skal etableres i Nye Stavanger, må være med lukket teknologi.

– Nye Stavanger blir en viktig havbrukskommune, og vi skal sørge for å skape mange arbeidsplasser, men det må gjøres på en måte som gjør at vi ikke ødelegger muligheten for våre barn og barnebarn til å kunne leve av og bruke havet som rekreasjonsområde, skriver Daria Maria Johnsen. Foto: Jon Ingemundsen

Debattinnlegg

 • Daria Maria Johnsen
  Daria Maria Johnsen
  Gruppeleder i Stavanger, MDG
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Takk til Naturvernforbundet i Rogaland (Hallgeir H. Langeland og Kjetil Nilsen), som jobber for et renere og sunnere hav, og takk for at dere utfordrer oss politikere i Aftenbladet 22. oktober. Nye Stavanger, med Finnøy og Rennesøy om bord, blir en stor oppdrettskommune. Naturvernforbundet i Rogaland spør hvilke partier som vil ta tak i miljøproblemene oppdrettsnæringen står bak. MDG tar problemene på alvor.

Strenge miljøkrav

MDG jobber nå med å lage et grønt og godt program til lokalvalget i 2019. I utkastet, som nå er på høring, foreslår vi å sette strenge miljøkrav til oppdrettsnæringen. Vi vil kreve at alle nye oppdrettsanlegg som skal etableres i Nye Stavanger, må være med lukket teknologi. Det vil si anlegg hvor laksen ikke kan rømme, hvor lakselusa ikke slipper inn og hvor avfallet fra anleggene kan samles opp og brukes til bioenergi. Vi vil også at eksisterende åpne anlegg, som sliter med lakselus, rømming, kjemikaliebruk og kloakkutslipp, etter hvert skal erstattes med lukkede anlegg.

MDG har tatt opp problemstillinger knyttet til havbruk og miljøproblemer både lokalt og sentralt. Senest 3. oktober 2018 fremmet Une Bastholm flere forslag i Stortinget knyttet til dette, blant annet å forby uregulert dumping i hav og fjorder av lusemidler, kjemikalier og legemidler fra oppdrettsanlegg

Skape mange arbeidsplasser

Nye Stavanger blir en viktig havbrukskommune, og vi skal sørge for å skape mange arbeidsplasser i denne næringen. Men det må gjøres på en måte som gjør at vi ikke ødelegger muligheten for våre barn og barnebarn til å kunne leve av og bruke havet som rekreasjonsområde. Å stille strenge krav til oppdrettsnæringen, er et av de viktigste stedene å starte, og her vil ingen andre partier være like tydelige som MDG.

Les også

 1. Hvordan skal Nye Stavanger løse oppdrettsproblemene?

 2. Forskere mener lakselusmiddel kan føre til rekedød

 3. – I fjordene er rekene borte. Ute på havet har det alltid gått opp og ned

Publisert:
 1. Debatt
 2. Miljø
 3. Naturvernforbundet
 4. Oppdrettsnæring
 5. Lakselus

Mest lest akkurat nå

 1. 35 nye smittetilfeller på Nord-Jæren - seks pasienter i respirator på SUS

 2. Åpningen av Auglends­tunnelen utsettes med ett år

 3. Frp: – En helt forferdelig situasjon familien har havnet i

 4. Nordsjørittet flyttes til høsten

 5. Mange bruker el­tann­børsten feil. Her er tre pusse­triks som kan spare deg for tusen­lapper

 6. FULL OVERSIKT: Oppda­terte tall for smittede og døde – sjekk din kommune