Å påstå at en Tesla er mye mer energieffektiv på europeisk energimiks, er uriktig

DEBATT: Miljøpartiet De Grønne er tydeligvis ikke «på sporet», når det gjelder CO₂-problematikken.

«En Tesla er også et produkt. Den veier ifølge brosjyren 2,3 tonn. Både produksjon og bruk medfører derfor det doble karbondioksid-utslippet i forhold til en vanlig bil med halve vekten», skriver Svein H. Vormedal. Foto: NTB Scanpix

Debattinnlegg

 • Svein H. Vormedal
  Energiingeniør
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det vises til Erlend Kristensens svar til meg 29 mai, hvor han innleder med at «i en skitten økonomi er ingenting miljøvennlig».

Økonomien er ikke skitten

Det er befolkningens behov for energi, produkter og tjenester framstilt ved hjelp av energi som utløser forurensinger. Økonomien som følger av å levere dette, er ikke skitten.

En Tesla er også et produkt. Den veier ifølge brosjyren 2,3 tonn. Både produksjon og bruk medfører derfor det doble CO₂-utslippet i forhold til en vanlig bil med halve vekten.

Elektrisitet er ingen energikilde, dette er en energibærer og et batteri er et lite energilager. Energikilden til produksjon og bruk av Tesla er forbrenning av kull.

1 kWh produsert i kullkraftverk gir et utslipp på 1 kg CO₂. (De mange eldre kraftverk er verre.) I følge brosjyrene bruker Tesla 0,2 kWh/km, som derved gir et utslipp på 200 gram CO₂/km. Dette tilsvarer en bensinbil som bruker ca. 0,9 liter bensin/mil. Små vanlige bensinbiler bruker det halve.

Å påstå at en Tesla er mye mer energieffektiv på europeisk energimiks, er uriktig, da energieffektiviteten til en elektrisk motor ikke endrer seg etter hvordan elektrisiteten er produsert. En elektrisk motor har en høy virkningsgrad, men det har absolutt ikke kullkraftverket som leverer strømmen til motoren.

Kull er verstingen

Den forurensningen som kommer fra kullkraftverk, kan raskest elimineres ved å redusere bruken av elektrisitet. Alt strømoverskuddet i Norge eksportere til Europa og brukes nettopp til å redusere produksjon av kullkraft. Å fjerne de derved overflødige kullkraftverk, gir umiddelbare virkninger globalt og lokalt. Kull er verstingen når det gjelder både CO2-, svovel- og partikkelforurensninger.

Les også

 1. Bonus guttetur til landsmøtet for De Grønne!

 2. MDG-delegat reiser til landsmøte på en miljøfiendtlig måte

 3. Togkritikken om valg av Tesla, en avsporing av klimadebatten

Publisert:
 1. Kullkraftverk
 2. Tesla
 3. Kraftverk
 4. Utslipp
 5. Kull

Mest lest akkurat nå

 1. Aftenbladets web-kamera viser en person som går vekk etter at bobil havnet i sjøen ved Tunge­nes fyr

 2. Alle som var på Beverly og Stavanger Sportscafé fra 5. til 12. juni bes om å teste seg

 3. Trosset pensjonist­til­værelsen for å vaksi­nere: – De er helter

 4. Pleietrengende kvinne døde – nå er kjæresten tiltalt

 5. Vurderer lokale tiltak etter smitte­utbrudd på ute­steder og private fester

 6. Halvparten av lærer­studentene ved UiS strøk på eksamen: – Vi har klaget på under­visningen gjennom hele skole­året