Olje handler om etikk

DEBATT: Frp og Høyre krangler i Aftenbladet – om hvem som er mest oljevennlige. Det ender uavgjort. Full gass.

Publisert: Publisert:

«Av etiske hensyn har Stavangers kommunestyre sagt at de ikke skal investere i fossil energi. Det er rett og slett fordi utvinning og forbruk av fossil energi er hovedårsaken til klimakrisen», skriver Håkon Fossmark. Foto: Marie von Krogh

Debattinnlegg

 • Håkon Fossmark
  Kommunestyrerepresentant, Stavanger MDG

Samtidig diskuteres det hvordan Stavanger skal forvalte kommunens og innbyggernes felles spare- og pensjonspenger. Er det for eksempel lurt, og riktig, å investere i selskap som driver med utvinning av olje og annen fossil energi?

For Frp handler det mye om skam og følelser når de sier ja. For Høyre handler det om avkastning når de sier tja.

Det var etikk

Men det var verken følelser eller usikkerhet rundt avkastning som var hovedårsaken til at Stavanger kommunestyre 16. desember 2019 sa nei til å investere kommunes sparepenger i olje og annen fossil energi. Hovedargumentet, det var etikk.

Under kapittel 3 i kommunens finansreglement, «Etiske retningslinjer», står det at Stavanger kommune skal følge FN og KLPs etiske retningslinjer, og ikke investere i selskap som står bak brudd på menneskerettigheter, eller selskap som driver med barnearbeid, prostitusjon, produserer tobakk eller tjener penger på gambling eller atomvåpen, for å nevne noe.

Samtidig: I de etiske retningslinjene står det også at: «Kommunen skal ha minimalt av midler plassert mot selskap som direkte driver med utvinning og produksjon av fossile brensel.»

Hovedårsaken til klimakrisen

Dette betyr, at av etiske hensyn, så har Stavangers kommunestyre sagt at de ikke skal investere i fossil energi. Det er rett og slett fordi utvinning og forbruk av fossil energi er hovedårsaken til klimakrisen.

I Stavanger skal vi investere pengene våre smart og sørge god avkastning for kommende generasjoner. Samtidig skal vi investere i selskap som bidrar til en levelig klode – både i dag og i morgen.

Publisert:

Les også

 1. – Flertallspartienes og Høyres skam over oljeindustrien

 2. – Kommuneøkonomi – ikke lurt å legge alle eggene i en kurv

Mest lest akkurat nå

 1. Ryfylketunnelen nattestengt fra mandag

 2. Hareide signerte byvekstavtalen: - En god dag for Rogaland

 3. Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel - Ryfast fortsatt gratis

 4. Viking må trolig endre på laget

 5. Hun danket ut politikere i kampen om Stavanger-jobb

 6. Når en gruppe i samfunnet føler seg spesielt uthengt, må det være på sin plass å lytte, og å innrømme feil.

 1. Debatt
 2. Etikk
 3. Stavanger kommune
 4. Barnearbeid
 5. KLP