Opprett et «Statmed» finansiert av Oljefondet

DEBATT: Vår helse er altfor viktig til at vi må finne oss i mangel på medisiner på grunn av utenlandske selskapers jakt på superprofitt ved hjelp av spekulasjon i medisinske råstoffer, patenter og manipulering av markedet.

«Den delvis umoralske og proteksjonistiske virksomheten til et fåtall store produsenter av livsviktige medisiner, må brytes», skriver Ove Braaten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Debattinnlegg

 • Ove Braaten
  Ove Braaten
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Norske pasienter blir gisler i dette spillet. Norsk, privat produksjon som subsidieres med forsyning av råvarer betalt av staten i strid med EØS-reglene, er neppe en god løsning.

Mangler ikke penger

Jeg foreslår derfor at det opprettes et «Statmed» finansiert av Oljefondet med det klare mål å forske på, utvikle og produsere alle nødvendige medisiner i direkte konkurranse med de store, internasjonale selskapene. Med 10.000 milliarder i Oljefondet mangler vi ikke penger til etablering av «Statmed», til nødvendig utstyr og til ansettelse av de beste forskere for å finne fram til medisiner og behandlingsmetoder for alle slags sykdommer, og spesielt de som det i dag ikke finnes kur for. Som den maritime nasjon vi er, kan vi også lete etter medisinske råstoffer i havet.

Samtidig må vi ikke være naive. Vi trenger også en lovgivning som regulerer norsk produksjon og salg av medisiner, og som forbyr forskere ansatt i norske selskaper, i et framtidig «Statmed» eller i norske universiteter, å selge patenter til utenlandske selskaper.

Forsyne fattige land

Den delvis umoralske og proteksjonistiske virksomheten til et fåtall store produsenter av livsviktige medisiner, må brytes. Det er også mitt håp at Norge kan forsyne fattige land med livsviktige medisiner til selvkost etter hvert som disse blir godkjent.

Publisert:
 1. Debatt
 2. Medisin
 3. Patenter
 4. Oljefondet
 5. Helsepolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. 20 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 2. Høyre-profil lanserer massive kommunesammenslåinger i Rogaland: Vil bruke tvang

 3. Gammel Viking-helt hjelper Brann i jakten på ny sportssjef

 4. «De er søsken med samme kosthold. Hvorfor er én smal og én rund?» Dette svarer eksperten

 5. Katten Molly var savnet i fem uker. Så fant familien henne på Facebook

 6. Gjentatte ganger fant de sin mor på sykehjemmet, gjennomvåt i egen urin og svette