Vår politikk støtter opp under norsk reiseliv

DEBATT: Gjennom de siste fire årene har regjeringen gjort en rekke ting for å forbedre rammevilkårene for norsk reiseliv, og vi har prioritert tiltak som styrker det private næringslivet.

Jeg er stolt av reiselivsnæringen som viser frem alt det flotte Norge har å by på, og som skaper nye arbeidsplasser, skriver Siv Jensen.

Debattinnlegg

 • Siv Jensen
  Finansminister, Frp
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Viser til innlegget «Gedigent løftebrudd av regjeringen» av Terje Hansen i Aftenbladet 20. oktover. Regjeringen har nettopp lagt frem sitt statsbudsjett for 2018. Det er et budsjett som legger til rette for at den positive utviklingen i norsk økonomi kan fortsette, og at nye arbeidsplasser kan skapes, også i norsk reiselivsnæring. Jeg er stolt av denne næringen som viser frem alt det flotte Norge har å by på, og som skaper nye arbeidsplasser.

Redusert skattetrykket

For næringslivet, blant dem de mange familieeide hotellene rundt omkring i vårt langstrakte land, er summen av rammebetingelser det som betyr noe. Vi har lyttet: Vi har redusert skattetrykket, og vi satser på samferdsel. Næringsbeskatningen er redusert med om lag 6,1 milliarder kroner de siste fire årene, og regjeringen foreslår nye 2,7 milliarder kroner i lettelser i næringsbeskatningen i budsjettet for 2018. Dette styrker konkurranseevnen til bedriftene våre.

Nå som pilene peker oppover i Norge, legger regjeringen opp til en finanspolitikk som gjør at den gode utviklingen kan fortsette, og ikke legge press på kronekursen, som har gitt reiselivet en viktig drahjelp de siste årene.

Små konsekvenser

Regjeringens forslag om å øke den lave merverdiavgiftssatsen fra 10 til 12 prosent er i tråd med Skatteutvalgets forslag om å skyve skattebyrden fra arbeid og sparing til forbruk. Det vil gi staten inntekter på 700 millioner kroner årlig. Økningen vi nå foreslår, vil ha små konsekvenser for dem som blir berørt. Selv om økningen skulle veltes fullt over i pris, vil ikke prisøkningen bli større enn 1,82 prosent. Det betyr at hotellrom til 1500 kroner vil koste rett under 1530 kroner.

For kollektivtransporten kompenseres avgiftsøkningen for viktige områder, slik at prisøkninger i stor grad unngås. Regjeringen har også foreslått å fjerne skattefritaket for korttidsutleie av egen bolig i årets budsjett, noe jeg vil tro norsk reiseliv setter pris på.

Når jeg har reist rundt og besøkt de familieeide hotellene rundt i landet vårt, er det særlig en ting de trekker frem som utfordrende, og det er formuesskatten. Regjeringen vil gå i dialog med ESA for å avklare muligheten for å innføre lettelser i formuesskatten på hoteller som er i tråd med EØS-reglene.

Regjeringen har gitt reiselivsbransjen gode rammevilkår de siste årene, som kan bidra til at denne næringen fortsetter sin eventyrlige vekst også fremover.

Les også

 1. Gedigent løftebrudd av regjeringen

 2. Reiselivet og myndighetene må ta større ansvar for fotturisters sikkerhet

Publisert:
 1. Debatt
 2. Statsbudsjettet
 3. Reiseliv
 4. ESA

Mest lest akkurat nå

 1. Økonomer: Vinteren blir trolig rådyr – du bør stramme inn nå

 2. Det går ikkje så bra med Knut (42) på Mallorca

 3. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 4. Ned i vekt? Bli kvitt magefett? Her er årets mest populære kostholdsråd.

 5. 106 nye er smittet i Stavanger

 6. Disse korona­reglene gjelder nå