Det er forskjell på puterom og gasskammer

DEBATT: I Aftenbladet 12. juni svarer Målfrid Frahm Jensen og Astrid Weber meg på det de hevder er en «usmakelig karakteristikk» av psykisk helsevern i min kronikk den 8. juni.

«Overgrepene er verken så omfattende eller ekstreme som de har vært i tidligere konsentrasjonsleirer, men det er de samme helt menneskelige mekanismene som tillater at de skjer», skriver Kristian Kise Haugland.

Debattinnlegg

 • Kristian Kise Haugland
  Kristian Kise Haugland
  Landsleder, Mental Helse
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Jeg håper de tar feil i sin antakelse om at tittelen «De moderne konsentrasjonsleirene» har vært egnet til å støte overlevende eller etterlevende av de virkelige konsentrasjonsleirene.

Glad for muligheten til å kunne nyansere

Det var aldri min intensjon å gjøre en direkte sammenligning. Det er jeg helt enig i at ville vært usmakelig, og jeg er derfor glad for muligheten til å nyansere.

Det som burde skremme oss ved overgrepene i nazistenes konsentrasjonsleirer er at de fleste som medvirket, var helt ordinære mennesker. Da burde det som har blitt avslørt gjennom VGs tvangsprotokoller og doktorgradsavhandlingen til Marius Storvik ved UiT også skremme oss: Helt vanlige mennesker er plassert i en situasjon hvor de har makt over personer som ikke har god nok rettssikkerhet til å bli beskyttet mot overgrep.

Folk må våkne

Historien har gang på gang fortalt oss hva som blir resultatet i slike situasjoner: Systematiske overgrep utført av velmenende og helt vanlige mennesker. Overgrepene er riktignok verken så omfattende eller ekstreme som de har vært i tidligere konsentrasjonsleirer, men det er de samme helt menneskelige mekanismene som tillater at de skjer. Da mener jeg det er på høy tid å bruke sterke nok ord til at folk rundt oss våkner.

Les også

 1. Vi tar sterk avstand fra Mental Helse-leders karakteristikk

 2. De moderne konsentrasjonsleirene i den norske psykiatrien

Publisert:
 1. Målfrid J. Frahm Jensen
 2. Psykisk helsevern
 3. Overgrep

Mest lest akkurat nå

 1. Color Line innstiller alle seilinger

 2. Klar oppfordring fra de voksne: Ta russetiden tilbake!

 3. I Sandnes har de allerede bygget stort. Der hagler lovordene

 4. Korvetten AS begjært konkurs

 5. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring

 6. 628 nye smittede på Nord-Jæren