Stjeler de voksne fra dagens unge?

DEBATT: Vi ligger på etterskudd med løsningene på vår tids store spørsmål. Det minste vi kan gjøre er å flytte litt demokratisk makt til den oppvoksende generasjon.

Publisert: Publisert:

«Nesten ingen voksne tør å fullt ut erkjenne sammenhengen mellom privat forbruk og størsteparten av våre enorme klimagassutslipp», skriver Anna Kvam. Foto: Fredrik Refvem

Debattinnlegg

 • Anna Kvam
  1. stortingskandidat for De Grønne Rogaland
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

For orden skyld: Jeg er takknemlig. Overfor mine eldre medsøstre som har kjempet for rettighetene jeg har som kvinne. Overfor de som hegnet om den tilliten mellom folk som gjorde velferdsstaten mulig å bygge. Overfor både Høyre og Arbeiderpartiet. Overfor de som utviklet teknologi som ikke binder meg til arbeid i hjemmet. Inderlig godt vet jeg, at jeg enn så lenge tilhører en griseheldig dessertgenerasjon. At jeg materielt sett lever i et gyllent øyeblikk av historien. Takk, takk, takk!

En viss skuffelse

Takknemligheten bærer jeg sammen med en viss skuffelse. Fordi jeg ønsker meg en relativt trygg og stabil tilværelse når jeg rundt år 2060 skal pensjoneres. Fordi jeg ønsker meg en ok pensjon. Et helsevesen som gir meg en verdig slutt på livet. Mine ønsker om velferdsgoder er det nok mulig å ta vare på. Men med dagens politiske kurs blir det vanskeligere hele tiden.

Les også

16-åringer: - Ja, vi vil stemme

På etterskudd

Under følger noen eksempler på utfordrende spørsmål som dagens voksengenerasjon har kommet på etterskudd med. For hver dag som går uten løsninger på disse problemstillingene, risikerer vi at størrelsen på den regninga som blir sendt min generasjon blir stadig større. Med stadig større regning blir det stadig mindre igjen til velferdsgoder i 2060.

Les også

EU nærmer seg lovregulering av roboter

Les også

Myndighetene bekymret over roboter i hjemmene

 1. På Stortinget er de på etterskudd med diskusjonen om hva slags skattesystem som skal møte robotisering av arbeidsplasser. Hvordan skal vi sikre stabile skatteinntekter hvis robotene gjør en stadig større del av det skattbare arbeidet? Begynner vi ikke umiddelbart å ta denne problematikken på ramme alvor, så risikerer vi en framtid hvor stadig flere (mest menn uten høyere utdanning) ikke får jobb, og at pengene hopes opp hos de som eier robotene. Resultat: mindre penger til velferd og større ulikhet.
 2. Ingen voksne makthavende politikere vil gjøre de endringene i boligpolitikken som er nødvendig, hvis vi skal demme opp for det klasseskillet mellom eiere og leiere som er på vei. Noen vil mene jeg sutrer nå. At jeg som bruker mindre av kjøpekraften min på klær og mat, burde tåle å slite litt for å kjøpe bolig. Problemet er at vi alle vil tape på sikt om ikke boligpolitikken endres. Med dagens politikk er det nemlig ofte mer attraktivt å investere i bolig to og tre, i stedet for nye næringer og ny teknologi. Resultat: penger hopes opp på få hender, spredd på mange boliger, og nye arbeidsplasser med påfølgende skatteinntekter går tapt. Vi kan ikke leve av å leie hverandre boliger etter olja.
 3. Nesten ingen voksne tør å fullt ut erkjenne sammenhengen mellom privat forbruk og størsteparten av våre enorme klimagassutslipp. De tør ikke fordi konsekvensene av en slik slutning er slitsomme. Da står vi nemlig overfor følgende dillemma: Skal vi stanse den økonomiske veksten og dermed risikere økonomisk kollaps - eller skal vi opprettholde økonomisk vekst og risikere økologisk kollaps som følge av global oppvarming og artsutryddelse? Om det finnes veier ut av dette dilemma, så finner vi dem ikke når voksne ikke engang erkjenner dilemmaets eksistens. Problemstillingen er så dypt forstyrrende for de fleste at de velger å ignorerer den, eller anklager oss som stiller spørsmålet for ikke å ha funnet svaret. Resultat: vi finner ikke veien ut av dilemmaet i tide og må slite de neste århundrene med konsekvensene av massive klimaendringer.

Stemmerett til 16-åringer

Verden flyttes og reddes ikke av sinte tekster. Men kanskje noen kan bruke denne teksten til å forstå hvorfor 16-åringer burde få stemmerett når økende levealder fører til at voksnes makt i demokratiet forsterkes hvert eneste år som går. Når vi unge får stadig mindre kjøttvekt i det stemmene telles, blir det viktigere for de som sitter på velgernes nåde å flytte de store pengene til de sakene som er viktigst for de eldste. Og det i en tid hvor så mye av dagens politiske veivalg kan bli fatale for oss som er unge.

I høst stiller jeg til valg fordi jeg har lyst til å stå på Stortingets talerstol og spørre vanskelige spørsmål på vegne av folk som er yngre enn meg.

Innlegget er skrevet i forbindelse med debatten Kåkå arrangerer 23. mars med tema: Stjeler de voksne fra dagens unge?

Publisert:

Les også

 1. 16-åringer i Stavanger: Selvsagt skal vi stemme!

 2. Anna Kvam (MDG): Søviknes snakker usant om olje og klima

Mest lest akkurat nå

 1. Prinsesse Ingrid Alexandra (16) tok NM-gull i surfing på Jæren

 2. – Frustrerte Oilers-spillere som tusler i garderoben nå.

 3. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 4. Koronavinteren kommer. Dette er scenarioene Norge må forberede seg på.

 5. Bryne-treneren: – Ingen får snakke om opprykk ennå

 6. Nytt smittetilfelle i Gjesdal: Legesenter stenger dørene

 1. Debatt
 2. Generasjon