Hvor farlig er egentlig korona?

DEBATT: Hva nå som eldre og sårbare grupper er vaksinert? Er det da greit at unge og arbeidsledige betaler prisen for «lockdown»?

«Korona er jo ikke dødelig for de aller fleste av oss! Åpne opp samfunnet nå, og ta godt vare på dem som er sårbare», skriver Per Christian Hauge. Her Bent Høie og Erna Solberg under en pressekonferanse i august i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Debattinnlegg

 • Per Christian Hauge
  Stavanger
Publisert: Publisert:

Mer enn et år er gått siden Erna Solberg og Espen Nakstad samlet oss til en kollektiv kamp, hvor vi skulder ved skulder gikk i krigen mot «pesten» fra Kina. Jeg var overbevist om at dette var en trussel mot menneskeheten. Det tror jeg ikke jeg var alene om. Så, ett år etter, hva tenker jeg nå? Et år med kohorter, nedstenging, gjenåpning, grønt, gult og rødt nivå, og en rekke nasjonale og lokale tiltak hvor det går i surr for så vel myndigheter som for meg.

Når vi nå vet at eldre og andre utsatte grupper i all hovedsak er vaksinert, hva da?

Jeg er forvirret, og det er jeg sikkert ikke alene om. Grunnen til dette er at jeg ikke synes at de faktiske dødelighetstallene og skremselsretorikken som anvendes, står i forhold til hverandre.

Myndighetenes og medienes narrativ har medført at vi er blitt engstelige, veldig engstelige. Og engstelige mennesker er lett å lede. Vi har pliktskyldig fulgt anbefalinger, påbud og forbud. Hvor lenge kan dette vare?

Farlig for eldre

For meg er det viktig at vi alle forstår de faktiske dødelighetstallene. Visste du at når vi ser på hele den norske befolkningen under ett (smittet eller ikke smittet), så er risiko for å dø av eller med koronaviruset 0.12 prosent. Videre kan jeg lese at for personer under 39 år er risikoen for å dø helt nede i 0,0022 prosent! Koronaviruset er fortsatt en farlig sykdom for eldre. For eldre personer over 80 år er dødeligheten 4 prosent. Dette er FHI sine egne tall. Jeg synes det er verdt å merke seg i denne sammenheng at forventet levealder var i 2017 84,3 år for kvinner og 80,9 år for menn.

Videre er det kanskje mer interessant å se tallene med utgangspunkt i de som faktisk er smittet. Ifølge FHI sine offisielle tall for mai 2021 er dødeligheten 0,05 prosent i aldersgruppen 0–59 år. For aldersgruppen 0–69 år er dødeligheten 0,13. Når alderen kryper opp mot og over 80 år, så stiger tallene.

På tide å senke garden?

Når vi nå vet at eldre og andre utsatte grupper i all hovedsak er vaksinert – hva da? Med hvilken legitimitet holdes samfunnet stengt? Er det ikke på tide at alle de tusener som har blitt kastet ut av arbeidslivet, kommer tilbake i jobb? Er det ikke på tide at barn og unge får tilbake livene sine? Ja, det kan sikkert argumenteres med senskader og et overbelastet helsevesen – men nå som utsatte grupper er vaksinerte, er det vel det på tide å senke garden, eller?

Jeg synes det er leit, rart og skremmende at min ubetingede tillit til medier og helsemyndigheter ikke er så selvfølgelig som den en gang var. Ensidig søkelys på frihetsberøvelse som nedstenging og restriksjoner må ta slutt.

Korona er jo ikke dødelig for de aller fleste av oss! Åpne opp samfunnet nå, og ta godt vare på dem som er sårbare ... og koronasertifikatet – jeg tror fortsatt ikke det er sant. Men som Winston Churchill en gang sa: «Never let a good crisis go to waste».

Les også

 1. Dette må du gjøre dersom du får vaksine­inn­kalling midt i ferien din

 2. Ordfø­rerne på Nord-Jæren sender brev til stats­minis­teren og Høie om vaksine­forde­ling

 3. «Den som ikke begrunner radikale inngrep i folks frihet, kan ikke samtidig be om tillit»

 4. – Jeg vil gjerne bytte dugnadsvakt med deg, Høie

Publisert:
 1. Debatt
 2. Koronaviruset
 3. Erna Solberg
 4. Espen Nakstad
 5. Bent Høie

Mest lest akkurat nå

 1. Drapssiktede tok strømmen for å lure ofrene ut

 2. Suldal hastestenger skole og SFO

 3. De satte alltid Irene først, fordi hun trengte dem mest

 4. Lokalfotballen ruller igjen: Tidligere Viking-spiss scoret i comebacket

 5. Da bilselgeren forvandlet funkishuset, fikk han en helt spesiell utsikt

 6. Ny meningsmåling: Trøst og håp i feilmarginene