Ensom? Kirkens SOS er her alltid, også i julen

DEBATT: Vi i Kirkens SOS ser utallige eksempler på medmennesker som daglig kjenner på ulike former for ensomhet i vårt samfunn – uavhengig av sosial tilhørighet og status.

«Til oss kan du fortelle akkurat hvordan du har det, og du kan være anonym», skriver Signe Bøe Trodahl i Kirkens SOS.

Debattinnlegg

 • Signe Bøe Trodahl
  Signe Bøe Trodahl
  Leder i Kirkens SOS i Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Det var en vennlig stemme som ikke snakket nedlatende til meg. Jeg kjente meg liten nok som det var. De ble ikke overrasket over noe av det jeg fortalte på Kirkens SOS.» Han var nyseparert og gruet seg til ferien. Hva skulle han finne på uten barna? Han ringte Kirkens SOS.

Mange grunner

Ensomheten har mange ansikter. Noen velger den og dyrker den. Andre er tvunget til å leve med den – også i høytiden, til tross for at den er deres verste fiende. Ensom? Kirkens SOS er her alltid, også i julen.
Vi er på vei inn i høytiden. Mange ser frem til den. Det å være sammen med familie og venner, nyte god mat, se familie som en ellers kanskje ikke ser så ofte, og ellers få et avbrekk.
Men det er også mange som ikke ser frem til den. Hva om jeg nylig har mistet en som er kjær, og alt ved julen får meg til å minnes det tapte? Hva om jeg er nyskilt og strever med å takle min første jul uten barna? Hva om jeg er arbeidsledig og kjenner at kjøpepresset er uutholdelig? Eller hva om min helsetilstand hindrer meg i å være sosial?
Vi i Kirkens SOS ser utallige eksempler på medmennesker som daglig kjenner på ulike former for ensomhet i vårt samfunn – uavhengig av sosial tilhørighet og status.

Les også

Amalie (22) vil få bukt med ensomhet blant unge. Nå inviterer hun vilt fremmede folk hjem til seg

Vonde følelser forsterkes

Tapsopplevelser forsterker ofte ensomhetsfølelsen, fordi vi savner den som ikke er der lenger. Eller, det kan handle om å føle seg utenfor. Er du arbeidsledig eller syk, kan du i stor grad være ekskludert fra både arbeidslivet og sosiale aktiviteter. Mange opplever at slike vonde følelser forsterkes når merkedager som assosieres med felleskap, familie og ferie nærmer seg. Presset kan for noen kjennes så overveldende og situasjonen så håpløs at det kan oppleves som umulig å holde ut.
Du er ikke alene, det kan våre nesten 1000 frivillige medarbeidere på Kirkens SOS bekrefte. Vi lytter til utallige historier, hver eneste dag.

Du kan være anonym

Og hver historie er unik. De handler om det virkelige livet, det livet som også favner smerte, savn og fortvilelse. Livet er som oftest ikke verken eller, men både og. Sammen prøver vi å finne noen grunner til å kjempe videre, holde ut – ja, til å leve. Til oss kan du fortelle akkurat hvordan du har det, og du kan være anonym. Kirkens SOS er her alltid. Også i julen.
Med ønske om en fredelig høytid.

Les også

 1. - Når vi snakker om ensomhet, er det om andres

Publisert:
 1. Frivillighet
 2. Arbeidsledighet
 3. Arbeidsliv
 4. Ensomhet
 5. Kjærlighet

Mest lest akkurat nå

 1. Tomt for selvtester

 2. Dette er de nye korona­tiltakene

 3. 2500 biler fast i snøen på E18

 4. Slik kom omikron til Norge med reisende. Deretter skjedde alt lynraskt.

 5. - Tung beskjed å få før jul

 6. Kvinne tatt for ruskjøring for andre gang på to dager