Din mat er din medisin

DEBATT: Overskriften er et sitat fra Hippokrates – legekunstens far. Sandnes Høyre slår et slag for riktig og god mat til riktig tid i våre sykehjem og andre botilbud med heldøgns pleie og omsorg.

«Det aller viktigste vi gjør for å heve kvaliteten på behandlingen av de eldste på sykehjemmene våre, er å heve kompetansen til dem som jobber der», skriver Solgull Klette.

Debattinnlegg

 • Solgull Klette
  Solgull Klette
  Medlem i utvalg for helse- og sosialtjenester, Sandnes Høyre
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ingenting er som en god middag når magen skriker av sult. Det damper fra de nykokte potetene. Sausen er brun og blank. Kjøttet eller fisken slipper taket i beina og nærmest roper etter å bli spist.

Du gleder deg til å spise og du blir glad når du gjør det. Maten gir deg mer enn fysisk påfyll. Når du spiser sammen med andre, blir du ikke bare mett. Du blir også sett. Det gir psykisk påfyll.

Les også

Blir verdig eldreomsorg ivaretatt?

Maten blir stående urørt

Mange av våre aller skrøpeligste eldre eller andre med store pleiebehov opplever ikke middagen slik. De får middagstallerkenen foran seg tidlig på dagen. Lenge før de har rukket å bli sultne etter frokost og lunsj. Lenge før de har vært i noen form for aktivitet som får kroppen til å lengte etter mat og drikke.
Derfor blir maten ofte stående urørt foran dem. Potetene slutter å dampe. Sausen får snerk. Kjøttet eller fisken kjølner og klamrer seg til beina. Når sulten til slutt kommer smygende, har den fristende maten blitt frastøtende. Middagen blir aldri spist.

Flytting av middagsserveringen fører til at ansatte får mer tid til å bli med de eldre på aktiviteter på formiddagen.

På noen av landets sykehjem har de gjort noe med dette. De har flyttet middagen fra formiddag til ettermiddag. Det har ført til at de eldre rekker å bli sultne og spiser mer. Flytting av middagsserveringen fører også til at ansatte får mer tid til å bli med de eldre på aktiviteter på formiddagen. Det forbedrer både appetitten og trivselen. Sandnes kommune har også startet med dette på enkelte sykehjem og vi ønsker å heie på denne ordningen sånn at den blir et tilbud til alle.

Les også

Dagens spørsmål: Eldreomsorg

Sykepleien skrev i fjor om Bjørkelia bokollektiv i Gjøvik som flyttet middagen fra 13.30 til 15.30. Det førte til at beboerne spiste bedre og satt lenger ved bordet. De med lavest vekt la merkbart på seg. Beboere som pleide å ta en lur etter den tidlige middagen, sluttet å gjøre det etter den sene middagen. Resultatet var at de sov bedre om natten.

«Det gikk mye lettere enn vi fryktet, og både beboere og ansatte har fått en vesentlig bedre hverdag», sa bokollektivets virksomhetsleder Martha Østby til Sykepleien etter omleggingen.

Heve kompetansen

Helseminister Bengt Høie oppfordrer landets kommuner og sykehjem til å gjøre det samme. Det trenger ikke å koste stort annet enn å endre de daglige rutinene. Det aller viktigste vi gjør for å heve kvaliteten på behandlingen av de eldste på sykehjemmene våre, er å heve kompetansen til dem som jobber der. Regjeringen har satt av 1,2 milliarder kroner i årets statsbudsjett for å heve kompetansen og få ned andelen ufaglærte i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

Les også

Nå vil Ydstebø drive eldreomsorg

 • Mer kunnskap om viktigheten av ernæring, vil gi bedre ernæring.
 • Mer kunnskap om viktigheten av aktivitet, vil gi mer aktivitet.
 • Mer kunnskap om eldre menneskers sykdommer, vil gi bedre oppfølging av syke eldre.

Det er også helt avgjørende å heve kompetansen til dem som er ledere. Hvis sykehjemmet har ledere som er opptatt av at beboerne skal få god behandling og støtte til å mestre egne liv, preger det hele institusjonen.
Sandnes Høyre vil at verdig omsorg skal bli et varemerke for Sandnes.

Vi har ett overordnet mål med alt vi gjør på dette området: At de eldste og skrøpeligste blant oss skal få dekket sine grunnleggende behov på en bedre måte.

Les også

 1. Frivillige utgjør 90.000 årsverk i eldreomsorgen

Publisert:
 1. Sykehjem
 2. Frokost
 3. Sandnes
 4. Pleie og omsorg
 5. Sandnes kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Her knuses drømmen om egen sjark

 2. Jenta som ville gjøre Sandnes til en utrygg plass er nå dømt til forvaring

 3. Hvordan sparer man best til barn? Særlig én spare­måte bør unngå

 4. Stigende korona­tall: Flere inn­lagt og flere smittet

 5. Monica Mæland har fått ny jobb

 6. Utenlandsk storklubb vil se mer av lokalt talent