Vålandsbarna trenger Teknikken-tomta!

DEBATT: Våland skole er fylt til randen, og prognosene i skoleplanen for de neste ti årene viser at det blir verre før det blir bedre. Det må planlegges ny skole snarest.

– Ved Teknikken-tomta kan man starte arbeidet med ny skole umiddelbart. Det blir ingen kostbar prosess med å kjøpe ut eiendom, og man trenger ingen langvarige utredninger», skriver Jens Glad Balchen.

Debattinnlegg

 • Jens Glad Balchen
  På vegne av Våland FAU
Publisert: Publisert:

Klasserommene er fulle, tilpasset opplæring foregår på gangen, skolegården er for liten, det er ikke nok aktivitetsrom, lærerrom eller gymsal. Våland står nå i samme situasjon som Storhaug var i for ti år siden; vi ser behovet for en ny skole, og alle ønsker å unngå at elevene skal sendes ut i brakker i årevis.

Avlastningslokaler

For å unngå overbelastning på skolen foreslår skolesjefen at elever fra Bokkaskogen og Vestre Platå på kort sikt skal sendes til Eiganes skole, som har ledig kapasitet. Men det vil ikke være nok til å dekke inn plassmangelen. Skolesjefen har derfor konkludert med at Stavanger kommune må finne midlertidige avlastningslokaler på Våland inntil en ny skole kan bygges på sykehustomten eller i Paradis.

For en gangs skyld kan skolebyggingen skje i ro og mak, uten at politikerne blir presset til å vedta planer man er ukomfortabel med fordi det begynner å brenne under beina.

Helse Vest har forskjøvet sine flytteplaner fra Våland så langt ut i dette tiåret at det ikke kan planlegges med noe på sykehustomten i overskuelig fremtid. Områderegulering for Paradis har, som alle i byen er klar over, nettopp begynt, og det vil ta årevis før en ny skole her kan være klar. Lervig skole på Storhaug har vært i planleggings- og støpeskjeen i ti år allerede og blir ferdig i 2024.

Ingen kostbar prosess

Samtidig ligger det allerede regulert skoletomt i kommunalt eie på Våland, på Teknikken. Her kan man starte arbeidet med ny skole umiddelbart. Det blir ingen kostbar prosess med å kjøpe ut eiendom, og man trenger ingen langvarige utredninger. For en gangs skyld kan skolebyggingen skje i ro og mak, uten at politikerne blir presset til å vedta planer man er ukomfortabel med fordi det begynner å brenne under beina.

Den ene halvparten av Teknikken-tomta har Stavanger kommune tatt til barnehage, og den andre halvparten kunne vi for kort tiden siden lese i Aftenbladet skal selges til boligbygging. Barnehagen ble regulert på ordinær måte, men boligsalget skjer i en merkverdig prosess, uten innbyggermedvirkning, uten offentlighet og uten politisk styring.

I stedet blir prosessen styrt av Stavanger utvikling, som vil selge skoletomten til en privat utbygger. Deretter skal utbyggeren sende søknad tilbake til Stavanger kommune om å få bygge boliger på skoletomten de nettopp har kjøpt til mange titalls millioner. Salg av eiendommen gjør at Stavanger kommune blir bundet på hender og føtter; enten godkjenner politikerne søknad om å bygge bolig, ellers blir kommunen ansvarlig for å ha solgt en eiendom til bolig som de nekter boligbygging på.

Man setter hele den politiske prosessen og innbyggermedvirkningen sjakk matt, samtidig som Stavanger kommune gir fra seg en av mulighetene man hadde til å løse skolekapasiteten på Våland på en ordentlig og ryddig måte. Innspill fra innbyggerne kan man bare se langt etter. Vi ser konturene av nok en langvarig prosess slik som den på Storhaug, som ender med politiske vedtak under presset av prekær skolemangel.

Oppfordrer politikerne

FAU på Våland skole oppfordrer derfor politikerne til å ta styringen i denne prosessen og gjøre et skikkelig arbeid med Teknikken-tomta før man selger ut den siste offentlig eide tomta som er regulert til skole.

Les også

 1. Milliardtomten skal bli Stavangers nye bydel. Men mye arbeid gjenstår før byggingen kan starte

 2. – Sikre skoleveien for ungene på Våland

Publisert:
 1. Debatt
 2. Byutvikling
 3. Stavanger kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Testet positivt? Dette gjør du

 2. Skamslått Borgli vil gå nye runder om huset i Oalsgata

 3. Konen var skeptisk da de ringte fra «Mesternes mester»: – Hun hadde aldri sett meg grine før

 4. Har du lagt merke til er at kampropet «ubuntu» er borte. Hva skjedde?

 5. Stavanger-investorer sprøyter penger inn i e-sport-satsing - vil ikke røpe beløpet

 6. Folk for­tjener bedre og sanne svar fra en olje- og energi­minister midt i en strøm­krise