Jeg kritiserte Senterpartiets styring av Rennesøy, ikke selve kommunen

DEBATT: Vi må være såpass ydmyke at vi erkjenner at det er både særegenheter som er bra, og tjenester som kan forbedres i de tre kommunene Stavanger, Rennesøy og Finnøy.

«Utfordringen for oss politikere er å ta det som er beste praksis fra hver av kommunene og innfiltrere det inn i den nye kommunen. Det gjøres ikke ved å ensidig svartmale alt det Stavanger står for, og like ensidig male alt i Rennesøy rosenrødt», skriver Åge Sola i Høyre. Foto: Anders Minge

Debattinnlegg

 • Åge Sola
  Åge Sola
  Gruppeleder i Rennesøy Høyre
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Senterpartiet ved Øydis Westersjø fortsetter i sitt leserinnlegg å svartmale situasjonen som skal oppstå når Rennesøy blir en kommunedel i nye Stavanger kommune. Samtidig beskylder hun meg for å snakke ned Rennesøy kommune. Det jeg gjorde var å sitere rådmannen ordrett fra budsjettet. Jeg kritiserte Senterpartiets styring av Rennesøy, ikke selve kommunen. Og det er ganske illustrerende for situasjonen at Westersjø ikke evner å se forskjell på Rennesøy kommune og Rennesøy Senterparti.

Les også

Fleirtalet i kommunestyret representerer ikkje folkeviljen i Rennesøy

Nettogjeld per innbygger

Jeg hevdet i mitt forrige leserinnlegg at kommunen er i et økonomisk uføre. Kanskje litt spissformulert, men for å konkretisere det vil jeg peke på nettogjeld per innbygger. I Rennesøy er den omtrent det dobbelte av hva den er i Stavanger. Høy gjeldsbelastning i en kommune reduserer evnen til tjenesteproduksjonen som følge av at en større andel av driftsinntektene går til å betjene gjelden. I Rennesøy var vi kommet til et punkt hvor det var nødvendig med innføring av eiendomsskatt for å opprettholde tjenestenivået. Etter kommunesammenslåingen vil mesteparten av Rennesøy og Finnøy være fritatt for denne skatten.

Vi må være såpass ydmyke at vi erkjenner at det er både særegenheter som er bra, og tjenester som kan forbedres i de tre kommunene Stavanger, Rennesøy og Finnøy. Utfordringen for oss politikere er å ta det som er beste praksis fra hver av kommunene og innfiltrere det inn i den nye kommunen. Det gjøres ikke ved å ensidig svartmale alt det Stavanger står for, og like ensidig male alt i Rennesøy rosenrødt. Det er direkte uhøflig og fornærmer våre venner og våre fremtidige medborgere i Stavanger og Finnøy.

Les også

Sp hevder at flertallet i kommunestyret i Rennesøy ikke følger folkeviljen, det stemmer ikke

Påvirke et større geografisk område

Westersjø hevder at vi mister sjølråderett og at vi ikke får medbestemmelsesrett etter kommunesammenslåingen. En skulle tro at innbyggerne i Rennesøy skal miste stemmeretten. Tvert imot vil vi nå få muligheten til å påvirke i et større geografisk område.

I likhet med de fleste innbyggere i Rennesøy benytter jeg meg av kulturtilbud, handel, uteliv osv. samt at jeg jobber i en kommune på Nord-Jæren. Mitt liv blir følgelig i stor grad påvirket av beslutninger som tas i nabokommunene hvor jeg i dag ikke har noen mulighet til å påvirke demokratisk. Det er problemet med den fragmenterte kommunestrukturen vi har på Nord-Jæren.

Jeg mener at det burde vært kun en kommune i vårt felles bo- og arbeidsmarked, følgelig burde både Randaberg, Sola og Sandnes inngått i nye Stavanger kommune. Det ville etter mitt syn gitt mer lokaldemokrati og en mer slagkraftig region. Jeg erkjenner at avstanden mellom innbyggere og politikere blir større i en stor kommune, men det har vi i intensjonsavtalen tatt høyde for ved å opprette kommunedelsutvalg med utvidet mandat i forhold til dagens bydelsutvalg.

Uventet

At Senterpartiet nå kritiserer «de fleste politikerne» i Rennesøy ved budsjettarbeidet var uventet. Westersjø ramser opp en hel rekke med saker som er lagt inn i budsjettet, dette er saker vi har jobbet med i flere år, lenge før vi vedtok kommunesammenslåing. At Westersjø nå fremstiller det som dette er saker som er trukket opp av hatten i forbindelse med kommunesammenslåingen er å omgå sannheten.

Les også

 1. Sannheten er at Sp har styrt Rennesøy ut i et økonomisk uføre

Publisert:
 1. Arbeidsmarkedet
 2. Randaberg
 3. Eiendomsskatt
 4. Stavanger kommune
 5. Finnøy

Mest lest akkurat nå

 1. Slik kan den tredje bølgen ha kommet over grensen til Norge

 2. – Uttrykket i ansiktet til disse jentene, redselen i øynene, det er noe som brenner seg fast

 3. 22 bilister fikk bot ved Sola flyplass

 4. Slik har du aldri sett Camilla Herrem før: – Hun er tøff

 5. Slik skal møteplassen som startet som en pølsebu, bygges opp igjen etter brannen

 6. Hanne Sørvaag har fått ny jobb