Gedigent løftebrudd av regjeringen

DEBATT: Det går ikke så det griner i reiselivet, men det grines over løftebrudd.

«Forslaget om å øke reiselivsmomsen kom ikke bare uten forvarsel, det kommer etter at et samlet storting har sagt at det skal gjøre det motsatte», skriver Terje Hansen.

Debattinnlegg

 • Terje Hansen
  Terje Hansen
  Styreleder, NHO Reiseliv Vest-Norge
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Det går så det griner i reiselivet», sa Høyres Nikolai Astrup på Debatten på NRK da han skulle forsvare regjeringens momsøkning fra 10 til 12 prosent for reiselivet. Vi kan forsikre ham om at det gråtes i reiselivet nå. Den foreslåtte momsøkningen på hotell, camping, skiheiser, fornøyelsesparker og persontransport vil ha konsekvenser for kommuner, bedrifter og ansatte.

Må bære kostnaden selv

Da oljesmellen kom, forsvant den velbetalende konferansegjesten. Næringen måtte raskt omstille seg for å få nye gjester. Det klarte vi, og hotellene har hatt en økning i feriegjester. Men, volum og lønnsomhet er to ulike mål. Realiteten er at ett av tre hoteller går med underskudd. Disse hotellene kan ikke ta momsøkningen ut på gjesten gjennom økt pris. De må selv bære kostnaden. Det gjør tallene enda rødere og fjerner effekten av redusert selskapsskatt.

Reiselivsnæringen er med sine 160.000 årsverk en jobbskaper.

Konkurransen om turister er knallhard. Markedet er prissensitivt. Sterkere krone og økt moms gir norsk reiseliv en dobbel prisøkning. Det rammer distriktene hardest. Og det er nettopp distriktene som har de unike opplevelseshotellene som drar utenlandske gjester til Norge.

Dårlig politikk

Reiselivsnæringen er med sine 160.000 årsverk en jobbskaper. I 2016 var reiseliv den næringen med størst vekst i antall ansatte: Over tre prosent. Å gjøre det vanskeligere for en næring som er en del av løsningen for å få flere i arbeid, er dårlig politikk.

I Stortingets skatteforlik står det ingenting om en ytterligere momsøkning for reiselivet. Snarere står det at regjeringen legger stor vekt på at de skattemessige rammebetingelsene bør være mest mulig stabile og forutsigbare. I reiselivsmeldingen heter det at regjeringen vil legge til rette for verdiskaping og lønnsomhet i reiselivsnæringen først og fremst gjennom å etablere gode rammebetingelser for å drive næringsvirksomhet. Forslaget om å øke reiselivsmomsen kom ikke bare uten forvarsel, det kommer etter at et samlet storting har sagt at det skal gjøre det motsatte.

Hele norsk reiselivsnæring opplever det som et gedigent løftebrudd. Finansminister Siv Jensen hadde tre hovedpoeng i sin budsjettale: At regjeringen skal øke norsk konkurransekraft, tilrettelegge for jobbskaping og skape optimisme for norsk næringsliv. Reiselivsnæringen gir Jensen stryk på alle tre med den foreslåtte momsøkningen.

Skaper arbeidsplasser

Vi vet at det er et flertall på Stortinget som vil satse på næringsutvikling over hele Norge, og som ønsker å skape og bevare arbeidsplasser. Vi forventer derfor at Stortinget avviser regjeringens foreslåtte momsøkning. Da kan reiselivsnæringen fortsette veksten og skape nye arbeidsplasser til erstatning for de mange som automatiseres bort i andre næringer.

Les også

 1. Reiselivet og myndighetene må ta større ansvar for fotturisters sikkerhet

 2. Reiselivet og myndighetene må ta større ansvar for fotturisters sikkerhet

Publisert:
 1. Reiseliv

Mest lest akkurat nå

 1. Korvetten AS begjært konkurs

 2. Fikk sparken i Dalane Kraft etter at han varslet NVE om et sikkerhetsproblem

 3. Klar oppfordring fra de voksne: Ta russetiden tilbake!

 4. Politiet rykket ut til slåsskamp på Klepp

 5. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

 6. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring