Olaug Bollestad (KrF) om eggdonasjon: Barnas beste må være det overordnede

DEBATT: KrF mener at det er høyst problematisk at staten skal systematisk tilrettelegge for en genetisk og biologisk frakobling av barn fra sitt opphav.

«Det er naivt å tro at eggdonasjon, surrogati og fertilitetsindustri er helt uavhengige størrelser», skriver Olaug Bollestad.

Debattinnlegg

 • Olaug Bollestad
  Olaug Bollestad
  Stortingsrepresentant, KrF
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Surrogati er ei heilt anna og mykje vanskelegare sak (enn eggdonasjon), hevder Aftenbladet i sin leder 21. februar. Mon det. Hvorfor er det mer problematisk å koble barna fra deres biologiske opphav (surrogatimoren) enn deres genetiske opphav (eggdonoren)? For KrF er det barnas beste som er det overordnede når vi som politikere skal vurdere lovgivningen rundt reproduksjon. Dernest kommer konsekvensene for kvinnen og kvinnesynet vårt. Et tredje hensyn er hva denne såkalte fertilitetsindustrien gjør med oss som samfunn og hva slags menneskesyn denne industrien fremmer.

Vi synes det er høyst forunderlig at eggdonasjon frontes som en likestillingssak.

Barn på bestilling

En grunn til at «eggdonasjon må kunne tillatast» ifølge Aftenbladet er at disse barna vil jo være svært ønsket av foreldrene, slik som adoptivbarn. Men en grunnleggende forskjell er at adoptivbarn er eksisterende barn som trenger foreldre, mens fertilitetsindustrien tilbyr voksne med et barneønske å produsere barn på deres bestilling. Egg, sæd, livmor, fødsel – alt kan bestilles og betales for. Dette er den ubehagelige realiteten vi må forholde oss til og som vi allerede ser i stor skala i USA, barn blir bestillingsvare når lovgivningen liberaliseres på dette feltet. I tillegg mener KrF at det er høyst problematisk at staten skal systematisk tilrettelegge for en genetisk og biologisk frakobling av barn fra sitt opphav.

Les også

Olaug Bollestad (KrF): - Eggdonasjon er ikkje likestilling

Les også

Kristne leger vil nekte sæd- og eggdonasjon

Vi synes også det er høyst forunderlig at eggdonasjon frontes som en likestillingssak. Fertilitetsindustrien er jo konsekvent med på å redusere kvinnen og kvinnekroppen til en markedsvare. Dette går på tvers av KrFs menneskesyn. Intet menneske – eller del av mennesket – burde kunne kjøpes eller selges. Det er naivt å tro at eggdonasjon, surrogati og fertilitetsindustri er helt uavhengige størrelser.

To sider av samme sak

Alle politikere er enige i at vi må trekke grensen et sted for hva staten skal tillate for å oppfylle voksnes barneønske. For KrF går den grensen ved eggdonasjon, fordi vi mener slett ikke at det er en helt annen sak enn surrogati. Det er snarere to sider av samme sak.

Les også

 1. Fordommer må vike for fakta i surrogatidebatten

 2. Forby all form for surrogati, Bent Høie!

Publisert:
 1. Surrogati
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Olaug Bollestad

Mest lest akkurat nå

 1. Gir seg som Bryne-trener, assistenten kan overta

 2. Gutt sto bak brann i barnehage

 3. Drapet på Birgitte Tengs: Krever svar om skjult etterforskning

 4. Her er 22 navn som gjør Vikings akademi-sjef stolt

 5. Falsk kjæreste lurte åtte menn for 1,5 millioner kroner

 6. Fylkesledelsen i Rogaland KrF har full tillit til Kjell Ingolf Ropstad