Sven Egil Omdal: Å tørke opp skiten etter Håvard Rem

Den som kunne ha trodd på det gode i massene slik Håvard Rem gjør!

David Duke, tidligere leder for Ku Klux Klan og fortsatt den viktigste talsmannen for den rasistiske hvit-makt-organisasjonen, sto fremst i køen for å støtte Donald Trump. Han støttet denne uken også utnevnelsen av hvit-makt-talsmannen, rasisten og antisemitten Steve Bannon som sjefstrateg i Trumps administrasjon.

Debattinnlegg

 • Sven Egil Omdal
  Sven Egil Omdal
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I et innlegg i Aftenbladet 15. november gyver Rem løs på mine antidemokratiske tendenser. Riktignok skriver han at «Omdal enno ikkje tør koma ut av skapet som antidemokrat», men fordi Rem kan se inn i skap og andre lukkete rom, vet han hva jeg mener, selv der hvor jeg ikke ennå har våget å bekjenne mitt avvik.

Som bevis fører han i marken at jeg sist lørdag skrev at vi ikke trenger å respektere valget av Donald Trump. Argumentet ville blitt svekket om han tok med at jeg samtidig understreket at vi må akseptere valget, så det utelater han.

Les også

Omdal: Trumps seier er en demokratisk selvmotsigelse

Jeg skrev også at det finnes mange som er blitt grundig lurt blant den fjerdedelen av de stemmeberettigete som til slutt sendte Trump til Det hvite hus. Slik er det ikke, mener Rem. Alle har foretatt et helt rasjonelt valg. Jeg «sprer skit» om folk i Duluth, Detroit og Cleveland, som ikke har hatt reallønnsøkning på tiår, «men som over skattesetelen finansierer syttifem prosent av den militæralliansen som skal forsvara norskekysten». Indirekte svekker jeg også Nato, åpenbart.

De som trodde en stemme til Trump var et steg tilbake til en trygg økonomi, kommer til å bli grundig skuffet.

Farlige grupper

Det får stå sin prøve. I likhet med en lang rekke amerikanske kommentatorer, fra den mest liberale venstresiden til de neokonservative, mener jeg at Trump har mobilisert noen av de farligste gruppene i det amerikanske samfunnet. Tilhengerne av hvitt overherredømme, kvinneforakterne, muslimhaterne og andre rasister har sluttet mannsterkt og voldsomt opp om ham. Organet til Ku Klux Klan var en av de få avisene som støttet Trump. Det er disse jeg karakteriserer som folk som ønsker seg tilbake til den tiden da de svarte satt bakerst i bussen.

Disse gruppene ville ikke vært store nok til å sikre valgmannsflertall, om det ikke hadde vært for de mange som enten har mistet det økonomiske fotfestet eller er redde for å miste det. Denne gruppen har min dype sympati, noe jeg har gitt uttrykk for en rekke ganger. Men det er bare å se hvem som utgjør kretsen rundt Trump, og på bildet av Trump og Nigel Farage foran gullheisen i Trump Towers, for å skjønne at de som trodde en stemme til Trump var et steg tilbake til en trygg økonomi, kommer til å bli grundig skuffet.

Tyskerne hitler og uttrykker skepsis til massenes klokhet, men det skal sies til deres forsvar at ingen er bedre kvalifisert til slikt.

Advarselen fra Tyskland

Forsiden til tyske Der Spiegel denne uken: «Verdens ende (slik vi kjenner den).»

En av de viktigste demokratiske erfaringene fra det forrige århundret er at demagoger kan få fornuftige mennesker til å slutte opp om politikk som rammer både dem selv og andre som svepeslag. Den som skamløst slynger ut de største løgnene og tilbyr de enkleste løsningene på de mest kompliserte problemene, kan utløse farlige reflekser som ligger latent i oss alle.

Dette vet tyskerne bedre enn andre. Derfor skriver Der Spiegel på lederplass at «60 millioner mennesker har fulgt en demagog som vil gjøre lite for dem» (engelsk utgave), noe som også var mitt poeng. Bladet skriver at dersom Trump gjennomfører de verste tingene han har truet med, «vil han ikke være den første valgte lederen som gjør noe slikt», og at ordene hans er like grove «som de som ble uttalt i Tyskland for 80 år siden». De hitler og uttrykker skepsis til massenes klokhet, men det skal sies til deres forsvar at ingen er bedre kvalifisert til slikt.

Hvis Håvard Rem først vil lete etter «skit», kan han rette blikket mot Det hvite hus.
Steve Bannon er utnevnt til sjefstrateg i Donald Trumps administrasjon. Han er, blant annet, kjent som talsmann for den hvite nasjonalistbevegelsen i USA og antisemitt.

Se heller mot Det hvite hus

Hittil har Trump utnevnt Steve Bannon til sjefstrateg. Bannon er av mange amerikanske jøder, inkludert Anti-Defamation League, karakterisert som anti-semitt. Etter eget utsagn er han talsmann for den hvite nasjonalistbevegelsen.

Hvis Håvard Rem først vil lete etter «skit», kan han rette blikket mot Det hvite hus. I mellomtiden vil jeg bruke min stemme til å gjenta at demokratiet tapte sist tirsdag, fordi et mindretall – fordelt på de riktige delstatene – valgte en mann som truer alt demokratiet burde forsvare.

Les også

 1. Omdal: Trumps seier er en demokratisk selvmotsigelse

 2. Håvard Rem ut mot Sven Egil Omdal: Sjå deg over skuldra før du skit!

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. Rasisme
 3. Ku Klux Klan
 4. Presidentvalget i USA
 5. Antisemittisme

Mest lest akkurat nå

 1. Stålverket på Jørpe­land legges ned – 77 ansatte mister jobben

 2. Stavanger og andre kommuner i hastemøte om korona med helseministeren

 3. – Veldig lite igjen til Lyse og eierne etter at staten har tatt meste­parten av inn­tektene

 4. Sjefens hyllest til Thors­tvedt: – Den mest kom­plette spilleren i Bel­gia

 5. Verdens største sjakk­brett kan havne i Stav­anger sent­rum

 6. Mistenker nå at alle med inn­reise som er smittet, har omi­kron-varianten