Brrr… blir det kaldere nå?

DEBATT: Snart får vi igjen høre at oppvarmingen av kloden er stanset, ja at det til og med blir kaldere.

Publisert: Publisert:

«En verden med 7,6 milliarder mennesker, på vei mot 10 milliarder, sårbar matsikkerhet og en infrastruktur tilpasset dagens klima og havnivå – er helt avhengig av at systemet forblir noenlunde stabilt», skriver Odd Idar Pihlstrøm. Foto: Shutterstock

Debattinnlegg

 • Odd Idar Pihlstrøm
  Miljøjournalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I et nytt leserinnlegg (11. desember) mener Klimarealistenes styremedlem Nicolay Stang at vi de neste månedene får besvart om den såkalte pausen (som beviselig ikke er noen pause) i global oppvarming fortsetter. Han sikter formodentlig til den pågående versjonen av værfenomenet La Niña i Stillehavet, det kalde motstykket til El Nino. Reduserte havtemperaturer i løpet av La Niña-er medfører vanligvis en kortvarig dupp i den globale temperaturkurven. Klimafornektere isolerer og misbruker slike midlertidige trend-avvik i sin desinformasjon.

Misledende informasjon

Stang ber meg forholde meg til det han kaller fakta. Det vil si hans egne påstander. Som i stor grad er ekkoer av misledende informasjon, ofte tatt ut av en sammenheng, fra den internasjonale klimafornektende bloggosfæren Stang og Klimarealistene er knyttet opp til. Jeg bruker her ikke mer tid og plass på dette tankegodset.

Hva jeg (kildekritisk) forholder meg til er dette:

 1. Fysiske fakta om drivhuseffekten.
 2. Global utslippsstatistikk.
 3. Målinger, observasjoner og modelleringer av hvordan økte konsentrasjoner av CO₂, metan og andre drivhusgasser – særlig fra fossil forbrenning – endrer jordklodens energibalanse og driver temperaturer i luft og hav opp.
 4. Forandrede værmønstre, med mer ekstremnedbør og hyppigere og kraftigere hetebølger.
 5. Allerede betydelige klimarelaterte påvirkninger av økosystemer på land og i havene.
 6. Paleoklimatiske (klimahistoriske) data, eksempelvis fra iskjerner og sedimenter som viser at brå skifter kan oppstå når klimasystemet, spekket med feedback-mekanismer, presses over visse terskler eller vippepunkter.
 7. Scenarier som levner liten tvil om hvor det bærer uten raske og kraftige utslippskutt.

En verden med 7,6 milliarder mennesker, på vei mot 10 milliarder, sårbar matsikkerhet og en infrastruktur tilpasset dagens klima og havnivå – er helt avhengig av at systemet forblir noenlunde stabilt.

Kolliderer med virkeligheten

Å bagatellisere risikoene er helt uansvarlig. Etter hvert som verdenssamfunnet nå trapper opp omleggingen fra karbonbaserte til fornybare energisystemer og andre bærekrafttiltak, vil nettverk som Klimarealistene bli stadig mer marginalisert, fordi argumentene deres kolliderer med virkeligheten.

Jeg setter hermed strek for debatten med Nicolay Stang.

Klimasaken - Aftenbladet.no
Publisert:

Klimasaken

 1. 2019 var Europas varmeste år

 2. Første hetebølge i Antarktis

 3. Autoritært og farlig fra Oslo MDG

 4. – Totalt kan det ende med at du egentlig bare flytter det meste av utslippene til andre land i Europa

 5. – Grønn omstilling — meir enn fagre ord?

 6. Ta strømmen fra oljedepartementet

Les også

 1. Stadig flere vitenskapelige arbeider viser lav klimafølsomhet

 2. Alternative klimapåstander

 1. Klimasaken
 2. Debatt
 3. Klimaendringer
 4. Global oppvarming