Vassøy – en perle i Storhaug bydel

DEBATT: Vassøy med ferje og hurtigbåtforbindelse til sentrum byr på verdier og økt livskvalitet for både innbyggere og besøkende fra fjern og nær.

Publisert: Publisert:

– For Storhaug bydel veier Vassøy tungt når andelen grøntområder skal måles opp, skriver Leif Kjetil Knudsen og Osmund Gard Skjeggestad. Her fra ferjekaien. Foto: Kristian Jacobsen

Debattinnlegg

 • Leif Kjetil Knudsen
  Vassøy
 • Osmund Gard Skjeggestad
  Vassøy
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Vassøyboere har til alle tider arbeidet for øyas ve og vel. Engasjementet for øya er prisverdig og arbeidet som legges ned i FAU, idrettslag, korps, dugnader og annet samfunnsengasjement er stort. Dette kommer også til uttrykk gjennom Vassøy beboerforenings formål – å jobbe for at Vassøy utvikles til det beste for øyas befolkning.

Kontroversielt

Arbeidet for fastlandsforbindelse har i perioder vært en del av dette engasjementet, men dette spørsmålet har også vært kontroversielt. På et tidspunkt valgte Vassøy beboerforening derfor ikke å ta stilling til bruspørsmålet, men overlot til en egen brukomite å jobbe for at brua til Vassøy kommer på plass..

Bruforbindelse til Vassøy ble vedtatt av bystyret med et knapt flertall i 2005, i en tid hvor alle piler pekte oppover og vekstutsiktene for Stavanger så ut til å sprenge kapasiteten for boligbygging. Siden den gang har verden endret seg fra knapphet på boligareal til knapphet på bynære grøntområder. Med Ryfast og Nye Stavanger vil det åpne seg areal for hele 30.000 boenheter fram mot 2034. Sannsynligvis trenger Nye Stavanger bare en tredjedel av dette for å dekke forventet befolkningsvekst. Bynære grøntområder vil derimot bli en mangelvare i fremtiden.

Les også

Vil lage finansieringsplan for Vassøy bru

Les også

Et lite skritt i retning bru til Vassøy - men fortsatt skjær i sjøen

Viktigheten av det rolige liv

Med økende trengsel, trafikk og tidsklemme har stadig flere oppdaget viktigheten av det rolige liv, samtidig som nærhet til byen er en viktig forutsetning. Denne utviklingen kan vi ikke stanse. I så måte er Vassøy en perle som det ikke finnes maken til i vårt distrikt, med strender, torvmyr, tjern, ugler og havørn. De skjermede fjordene våre og Ryfylke er kåret av internasjonale seilermiljø til å ligge i verdenstoppen og på linje med Karibien. Disse verdiene ligger lett tilgjengelig og er unike for Stavanger. Mange av oss som bor på Vassøy, har valgt å bosette oss her av nettopp slike grunner: Fredfullt og grønt.

Vassøy er fredfullt og grønt.

Hvis Stavanger skal beholde ulike typer mennesker, tror vi på varierte bomiljøer, fordi folk er forskjellige. Er det viktig å ha busstopp fem minutter unna og buss fire ganger i timen, ja da er ikke Vassøy stedet du bør velge å bo. Slik er ikke Vassøy, og vil aldri bli det – selv med bro og tre ganger så mange innbyggere. Mange som bor her har valgt ikke å ha bil, eller vil redusere bilbruken til et minimum. Øya er heller ikke særlig tilrettelagt for bilbruk med sine smale veier.

Båten er vårt kollektivtilbud hvor vi kan prate med naboer og venner om vær og vind, gjerne diskutere nylige hendelser, gjøre avtaler, eller stå på hengedekket og trekke inn frisk sjøluft på veien hjem fra jobb etter en lang arbeidsdag. Dette er et sosialt privilegium som ikke kan måle seg med det å ha muligheten sette seg i en bil og kjøre fra dør til dør.

Verdier og muligheter

Men dette handler ikke bare om Vassøybuens ve og vel. Det handler også om verdier og muligheter for hele byen. Søndagsturister med tursekk og kajakkpadlere på rast vitner om de behov folk flest har for naturopplevelser og de muligheter Vassøy byr på. For Storhaug bydel veier Vassøy tungt når andelen grøntområder skal måles opp. Byfjorden med sine holmer og skjær er unikt for Stavangerregionen, og for oss som bor på byøyene, er pendlerrutene på byfjorden en viktig del av hverdagen. Denne infrastrukturen kan imidlertid ha en stor verdi utover det å forflytte pendlere. For skoler, idrettslag, korps og kor, setter turen med båt en ekstra spiss på turopplevelsen. For byens turister kan rutetrafikken til Vassøy og de andre byøyene bli en «do as the locals»-opplevelse, omtrent som når vi kjører toetasjers buss i London for å oppleve noe stedegent.

Bør bevares

Både for Vassøy og Nye Stavanger, miljø og mennesker, er det beste alternativet å utvikle båtforbindelsen til sentrum som trafikknutepunkt med busstopp, bysykler og tog. Vassøy med ferje og hurtigbåtforbindelse til sentrum byr på verdier og økt livskvalitet for både innbyggere og besøkende fra fjern og nær. Vassøy er en perle i Storhaug bydel som har kvaliteter som bør bevares og videreutvikles til glede for både innbyggere og besøkende.

Har vi behov for mer?

Publisert:

Les også

 1. Vassøy-bru i det blå

 2. – Vassøy-bru er fylkeskommunens ansvar

Mest lest akkurat nå

 1. Busstreik utvides til Rogaland fra lørdag – alle sjåførene tas ut i streik

 2. Verre enn fryktet for Stavanger – taper 44 millioner

 3. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

 4. Mímir Kristjánsson drar politikere ned i søla

 5. Nytt smittetilfelle i Sandnes mandag

 6. Dyreparken: Gepardunge døde i helga

 1. Debatt
 2. Vassøy