Flau retorikk av Siv Jensen

DEBATT: Når Siv Jensen på landsmøtet til Frp sier at en gruppe i samfunnet bare er norske på papiret, ikke i hjertet, treffer hun en nerve. Disse ordene bidrar til å gjøre livet for en med hver fot i to land enda vanskeligere.

– Når Siv Jensen, bildet, velger å blande seg inn i hvordan mennesker identifiserer seg selv, mener jeg hun tråkker over en omfattende verdidebatt, skriver Sayna Etminan. Foto: NTB Scanpix

Debattinnlegg

 • Sayna Etminan
  Sayna Etminan
  Internasjonalt ansvarlig i Rogaland AUF
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Kjære, alle sammen. Ett minutts stillhet for kongens fantastiske tale:

Nordmenn er nordlendinger, trøndere, sørlendinger – og folk fra alle de andre regionene. Nordmenn har også innvandret fra Afghanistan, Pakistan og Polen,
Sverige, Somalia og Syria (kong Harald, 2016).

Og ingen politiker har retten til å motsi det. La oss stå fast på det.

Møtt med jubel

«Innvandrere som ønsker å bo i Norge, skal respektere norske verdier og regler. De må lære seg norsk slik at de kan få en jobb og en fremtid. Det er det mange innvandrere som gjør. Men dessverre gjelder det ikke alle. Det finnes eksempler på mennesker som fnyser av våre verdier om ytringsfrihet og likestilling, og kriminelle gjenger og ungdommer som er i direkte opposisjon mot norske verdier, lover og regler. Det finnes foreldre som sender sine barn ut av landet på koranskoler fordi de har blitt «for norske», og personer som mener koranen står over norsk lov. De er kanskje norske på papiret – men de er det ikke i hjertet!» Dette sa Siv Jensen i talen sin på landsmøtet, der hun ble møtt med jubel fra den store folkestrømmen som beundrer hennes pågangsmot, fremfor mangel på ydmykhet.

Å klassifisere seg selv som et parti for «folk flest», er et utsagn som kolliderer med den retorikken som blir ført fra partiets program.

Når vår egen finansminister mener at en gruppe i samfunnet bare er norske på papiret, ikke i hjertet, treffer
hun en nerve. Disse ordene bidrar til å gjøre livet for en med hver fot i to land enda vanskeligere.

Les også

Sivs festtale

Les også

«Jippi! Gjengkriminalitet!»

Det er direkte flaut at en finansminister med en såpass høy posisjon tillater seg å bruke slikt språk og retorikk i politiske sammenhenger.

Det viser bare at politikerne i regjering ikke
tar ansvaret deres på alvor, og prioriterer elitetroppen, ikke samfunnet forøvrig.

Hva er norske verdier?

Fordi hva er egentlig norske verdier? Det er diskuterbart, men noe som er klart, er at norske verdier handler om de mest grunnleggende prinsippene, som at alle
mennesker kan være seg selv, uavhengig lommebok, bakgrunn, kjønn og kultur.

Samfunnet vårt er bestående av mennesker fra både majoritets- og minoritetskulturer. Når hun slenger frem en fasit på hva det vil si å være «norsk», truer hun hele det flerkulturelle og mangfoldige Norge.

Ikke en politikers ansvar

Å kalle andre mennesker for «norsk» eller «ikke-norsk», ligger ikke i politikernes ansvar. Deres jobb er å skape et bedre samfunn for alle sammen, å skape flere
arbeidsplasser og føre god integreringspolitikk slik at alle mennesker, uavhengig av bakgrunn, får innpass i arbeidsmarkedet.

Når Siv Jensen velger å blande seg inn
i hvordan mennesker identifiserer seg selv, mener jeg hun tråkker over en omfattende verdidebatt. Da er ikke jobben godt nok gjort!

Men folkens – det er ikke noe nytt at Fremskrittspartiet fører en politikk som er direkte polariserende og skaper splittelser mellom befolkningen i Norge.

La oss stå fast

Spørsmålet er når samfunnet skal ta til motmæle og innse hvor farlig denne retorikken er. Det er vi som bestemmer om slike politikere uten noe hensyn til
befolkningen, har retten til å styre. For er vi ikke alle enig om en ting? Nordmenn er nordlendinger, trøndere, sørlendinger – og folk fra alle de andre
regionene. Nordmenn har også innvandret fra Afghanistan, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syria (kong Harald, 2016). La oss stå fast på det.

Les også

 1. Kjemp for kjeledressane, Frp!

Publisert:
 1. Debatt
 2. Siv Jensen
 3. Retorikk
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Norge

Mest lest akkurat nå

 1. 19 elever og tre lærere smittet på Stavanger-skole

 2. 15 koronapasienter innlagt på SUS: - Krevende på sikt

 3. Dette huset på Røyneberg har en 350 kvadratmeter stor underjordisk garasje med heis

 4. Verken kommunen eller politiet kan nekte folk å samle seg i friområder

 5. Familien manglet et ekstra rom. Slik ble garasjen til TV-stue med kontor og hems.

 6. Stopper søppeltømming etter smittetilfeller