SV har aldri forstått hva ekte valgfrihet handler om

DEBATT: Fritt brukervalg er viktig for alle mennesker som ønsker å være sjef i eget liv.

Debattinnlegg

 • Kari Kjønaas Kjos
  Kari Kjønaas Kjos
  Stortingsrepresentant, helse- og omsorgskomiteen (Frp)
Publisert: Publisert:

Stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson har i denne avisen et innlegg hvor han går til angrep på at regjeringen og Fremskrittspartiet har vedtatt en lovendring som skal gjøre det enklere for kommunene å innføre fritt brukervalg. For Frp er det nemlig en grunnleggende rettighet å være sjef i eget liv. Det å ta egne valg er viktig for alle, og særlig når det gjelder det mest grunnleggende i livet.

Den store skillelinjen

Men det er også her den aller største forskjellen mellom venstresiden i politikken og høyresiden kommer frem. Der høyresiden hver dag kjemper for enkeltmenneskers rett til frie liv, bruker venstresiden alle sine krefter på å motarbeide den.

Disse partiene har, i likhet med SV i sitt innlegg, uttrykt at de skrøpeligste eldre som har størst behov for tjenesten, også har dårligst forutsetninger for å foreta valg. Smak litt på den! Dette er en holdning til andre mennesker som jeg tar sterkt avstand fra.

Min far er 83 år og døende. Han er en av disse eldre skrøpelige som er fratatt det meste her i livet. Men å ta fra ham medbestemmelse finner han seg ikke i. Han er ikke et lite barn uten meninger og ønsker, selv om hver eneste dag er en kamp. Helse- og omsorgstjenesten skal og må alltid organiseres med utgangspunkt i pasientenes behov. Fritt brukervalg betyr mulighet til å velge hvem, hva, når og hvordan. En valgfrihet SV aldri har forstått hva handler om. For SV handler det om systemet, oppkonstruerte problemstillinger, kampen mot private og ikke minst, at de faktisk mener at kun de rike bør få full valgfrihet.

Fritt behandlingsvalg overfor sykehusene har vært en svært viktig sak for Frp. Fritt brukervalg er like viktig. Og det er avgjørende for alle mennesker som ønsker å være sjef i eget liv. Det er derfor brukere av brukerstyrt personlig assistent (BPA) blir så rasende når kommunen deres foreslår å gjøre ordningen kommunal.

Frp støttet regjeringens forslag om en godkjenningsmodell som skal gjøre det enklere å innføre fritt brukervalg, og håper det vil føre til at flere kommuner innfører denne rettigheten. Flere aktører i helsevesenet gir økt fokus på kvalitet og service, og erfaringene fra de kommunene som har innført fritt brukervalg er meget gode. Brukerundersøkelser viser høy grad av tilfredshet blant brukere, pasienter og deres pårørende. Det er uakseptabelt at det i mange kommuner kun er de med god råd som har mulighet til å velge hvilken leverandør de ønsker å benytte seg av.

Stortingsvalget

Det er flott at SV er ærlige på at de er motstandere av frie valg innen pleie og omsorg, og under voteringen i Stortinget fikk de følge av Ap, Sp, Rødt og MDG. Hvis disse partiene får styre, kan du fortsatt få gjøre egne valg innenfor det meste, men handler det om helsen din eller at du er avhengig av hjelp, er det slutt på medbestemmelsen. Dette bør du merke deg når du går til stemmeurnene, i hvert fall om du er opptatt av å være sjef i eget liv, hele livet.

Les også

Hvilke politikere tar saken om fritt brukervalg her lokalt?

Les også

Nicholas Wilkinson (SV): «Nei til hurtig­spor for privati­sering, ja til mer valg­frihet»

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. «Regå» fikk ny eier etter budkrig

 2. – Det er jo Stavanger som er energihovedstaden

 3. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

 4. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

 5. Kraftig regnvær og kuling det neste døgnet

 6. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen