Nei til handelsavtalen mellom Norge og Mercosur

Debattinnlegg

 • Geir Hansen
  Leder, Rogaland distrikt av NKP
Publisert: Publisert:

DEBATT: Som medlem i EFTA (Norge, Island, Liechtenstein og Sveits) er Norge i ferd med å inngå i en handelsavtale mellom EFTA og Mercosur (Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay). En handelsavtale som vil øke klasseforskjellene særlig i Mercosur-landene.

Formålet er som med alle handelsavtaler å øke handelen. De kommersielle ønskene settes som alltid i høysetet, og det vil gå utover norske bønder. For bøndene er det svært uheldig at soya importert fra Latin-Amerika blir kraftfôr i landbruket på bekostning av norsk matvareproduksjon.

Man skal fjerne alle handelshindringer som ikke passer med kommersielle ønsker og dette prioriteres foran miljø og mennesker.

Eksporten av varer fra Mercosur-landene til Europa fører til at det industrialiserte jordbruket i Latin-Amerika stiger, og det fører igjen til at småbønder i disse landene blir fratatt jord som de er avhengige av og avskoging av Amazonas.

Hemmelighetskremmeriet bak avtalen er enorm, for som vanlig er det kun næringslivets interesser som ivaretas, men det er fortsatt mulig å få avtalen forhandlet på nytt slik at hensynet til de berørte også ivaretas.

Publisert:
 1. Debatt
 2. Paraguay
 3. Uruguay
 4. Argentina
 5. Brasil

Mest lest akkurat nå

 1. Lokalpolitikere i krass debatt om 22. juli-oppgjøret: – Kommunister som vil ta fra oss alt av frihet og trygghet

 2. Reagerer på dårlig smittevern i Hellas: - Ingen bruker munnbind

 3. Sandnes Ulf har fått gigantbud på spiller - takket nei

 4. Helgens sydenvær kan spoleres av grå skyer

 5. – Ryfast er eit ferjeavløysingsprosjekt som kostar trafikantane dyrt

 6. Adal bor åtte timer unna kjæresten og barna: – De forstår ikke hvor pappa er