Nei til handelsavtalen mellom Norge og Mercosur

  • Geir Hansen
    Leder, Rogaland distrikt av NKP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

DEBATT: Som medlem i EFTA (Norge, Island, Liechtenstein og Sveits) er Norge i ferd med å inngå i en handelsavtale mellom EFTA og Mercosur (Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay). En handelsavtale som vil øke klasseforskjellene særlig i Mercosur-landene.

Formålet er som med alle handelsavtaler å øke handelen. De kommersielle ønskene settes som alltid i høysetet, og det vil gå utover norske bønder. For bøndene er det svært uheldig at soya importert fra Latin-Amerika blir kraftfôr i landbruket på bekostning av norsk matvareproduksjon.

Man skal fjerne alle handelshindringer som ikke passer med kommersielle ønsker og dette prioriteres foran miljø og mennesker.

Eksporten av varer fra Mercosur-landene til Europa fører til at det industrialiserte jordbruket i Latin-Amerika stiger, og det fører igjen til at småbønder i disse landene blir fratatt jord som de er avhengige av og avskoging av Amazonas.

Hemmelighetskremmeriet bak avtalen er enorm, for som vanlig er det kun næringslivets interesser som ivaretas, men det er fortsatt mulig å få avtalen forhandlet på nytt slik at hensynet til de berørte også ivaretas.

Publisert: