Trump sender et skrekkens budskap ved denne avgjørelsen

DEBATT: Jeg som mange andre er sjokkert over USA sitt vedtak om å ikke slippe inn mennesker på flukt fra sine krigsherjede land. Hvor skal alle barna, kvinnene, fedre og mødre gjøre av seg?

«Verden må ikke se på hver eneste flykning som terrorister», skriver Berit Marie Dybsjord.

Debattinnlegg

 • Berit Marie Dybsjord
  Berit Marie Dybsjord
  Ålgård
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Trump sender et skrekkens budskap ved denne avgjørelsen. Han ser enhver muslim som en terrorist. Her hjemme har vi hørt de mest ytterlige uttale det samme. Er verden i en skremmende utvikling?

Les også

USA-drømmen hans stoppes av Trumps innreiseforbud

Historisk roman

For et par år siden leste jeg en bok som handler om krig og flukt. «Sandslottet i Aleppo» av Chris Bohjalian. Boken har vært i mine tanker siden jeg leste den og spesielt i den siste tiden. Handlingen i boken er fra 1. verdenskrig i datidens Armenia og handler om folkemordet på armenerne.

I bokens handling inngår amerikanske hjelpearbeidere sin jobb med å gjør lidelsene lettest mulig for flykningene. Beskrivelsen om deres flukt var skrekkelige. Boken er ingen dokumentar, men en historisk roman.

Epilogen er historisk. Fritjof Nansen sitt hjelpearbeid for armenere blir beskrevet. Hvor skulle alle de hjelpeløse menneskene gjør av seg, tusenvis var på flukt og atter tusenvis var drept.

Les også

Justisministre i 16 delstater fordømmer Trump-ordre

Aleppo var ødelagt og landet for øvrig. Ved krigsoppgjøret ble Aleppo innlemmet i Syria. Armenerne var der ved statsløse.

Tatt vel i mot

Fritjof Nansen så problemet og fikk opprettet et «Nansen-pass» i 1922 med godt diplomati. I 1942 hadde 52 land godkjent passet. Mange armenere benyttet passet til å reise til USA. Der ble de vel tatt i mot og driftige som de var, ble de godt integrerte.

Hva med et nytt «Nansen-pass» i dag til flykninger for å kunne bosette seg hvor de ønsker? Jeg vet at FN i dag utsteder reisedokumenter for statsløse flykninger, men det er ikke et pass.

Verden må ikke se på hver eneste flykning som terrorister. Blikket må flyttes til å se mennesker og vi må alle være medmennesker.

Les også

 1. Frps Ulf Leirstein strålende fornøyd med Trump: - Han leverer på valgløftene fra dag én

 2. Trump vil være diktator, men USA er ikke et diktatur

Publisert:
 1. Muslimer
 2. FN
 3. Pass
 4. USA
 5. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

 1. Gir seg som Bryne-trener, assistenten kan overta

 2. Gutt sto bak brann i barnehage

 3. Drapet på Birgitte Tengs: Krever svar om skjult etterforskning

 4. Her er 22 navn som gjør Vikings akademi-sjef stolt

 5. Falsk kjæreste lurte åtte menn for 1,5 millioner kroner

 6. Fylkesledelsen i Rogaland KrF har full tillit til Kjell Ingolf Ropstad