Når man har tatt plass i setet, begynner taksameteret å løpe

Spørsmålet som må stilles, er om den måten Visjon Norge og Jan Hanvold kommuniserer om penger på, kan vekke anstøt og dermed hindre evangeliets utbredelse.

«Også misjonsorganisasjonene og «vårt» misjonsfolk kan med fordel tenke gjennom eget forhold til forvaltningen av penger», skriver Petter Olsen i Sambåndet. Bildet viser Sylvi Listhaug og Jan Hanvold.

Debattinnlegg

 • Petter Olsen
  Petter Olsen
  Ansvarlig redaktør for Sambåndet
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel


Tv-pastor Jan Hanvold kunne med fordel ha lest litt mer i 1. Korinterbrev kapittel 9. «Brennpunkt»-dokumentaren «Pengepredikanten» på NRK1 25. oktober ga et innblikk i det forholdet til penger som Visjon Norge og gründer Jan Hanvold kommuniserer. I et klipp fra programmet «Studio direkte» 5. september 2016 hører vi Jan Hanvold si følgende: «Når vi deler de åndelige sannhetene med deg, sier Bibelen, er du skyldig til å tjene oss med det timelige.» Så da er det vel greit, da, alle oppfordringene under tv-sendingene om å gi til Visjon Norge?

Ansatte forkynnere får sin lønn, også i Indremisjonsforbundet hvor jeg er ansatt, og det er ikke noe ubibelsk ved det.

Som også Sven Egil Omdal er inne på i Fripenn 29. oktober, var det trolig 1. Kor 9,12 Hanvold hadde i tanken: «Når vi har sådd de åndelige goder hos dere, er det da for mye om vi høster timelige goder fra dere?» Ved å vise til ordningene for tempeltjenesten bekrefter Paulus en rett for en forkynner til å motta det som trengs, for å kunne leve også rent materielt. Slik er det da også den dag i dag. Ansatte forkynnere får sin lønn, også i Indremisjonsforbundet hvor jeg er ansatt, og det er ikke noe ubibelsk ved det.

Men Paulus sier noe mer i 1. Kor 9. Allerede rett etter det verset Hanvold løselig siterte, avslører Paulus at Barnabas og han selv «(…) har ikke gjort oss bruk av denne rett. Vi tåler alt, for at vi ikke skal legge noen hindring i veien for Kristi evangelium» (min uthevelse).

Anstøt

Paulus gjør oss i 1. Kor 8,11 kjent med et viktig prinsipp han hadde: «Derfor, om mat volder min bror anstøt, da vil jeg aldri i evighet ete kjøtt, for at jeg ikke skal bli til anstøt for min bror.» Dersom apostelen anså at det var til beste for andre at han ofret goder han vel kunne ha tatt imot, mente han altså at det var viktig å gjøre det.

Spørsmålet som må stilles, er om den måten Visjon Norge og Jan Hanvold kommuniserer om penger på, kan vekke anstøt og dermed hindre evangeliets utbredelse. «Se», sier Paulus i 2. Kor 12,14, «for tredje gang er jeg nå rede til å komme til dere. Og jeg vil ikke falle dere til byrde. For jeg søker ikke det dere eier, men dere selv. Det er jo ikke barna som har plikt til å samle til foreldrene, men foreldrene til barna En forkynners rett til understøttelse skal ikke være hans eller hennes motiv, motivasjonen skal være menneskers frelse.

Forpliktelse til støtte

Jan Hanvolds måte å utlegge 1. Kor 9,12 på får meg til å tenke på taksameteret i en drosje: Når man har tatt plass i setet, begynner kostnadene å løpe. Tilsvarende når man setter seg til for å se på Visjon Norge, utløses det en forpliktelse til å understøtte kanalen.
Jeg er langt fra sikker på at det er en holdning Paulus ville ha satt pris på. I 2. Korinterbrev, der han skriver om innsamlingen til de kristne i Jerusalem, understreker apostelen i v. 7: «Enhver må gi slik som han setter seg fore i sitt hjerte, ikke med ulyst eller av tvang. For Gud elsker en glad giver.»

Rick Warren er pastor for – og grunnlegger av – Saddleback-menigheten i California. Han er også en suksessrik forfatter av blant annet «Målrettet liv», som har solgt i over 30 millioner eksemplarer. Da inntektene fra boksalget begynte å strømme inn, gikk pastoren til økonomisjefen og ga beskjed om at han ikke lenger ønsket å motta lønn fra menigheten. Han ville også betale tilbake det han hadde fått utbetalt i lønn gjennom 25 år. Pastorens begrunnelse var at han nå hadde fått sin del (les og hør Rick Warren selv fortelle om dette ved å trykke på denne lenken og gå til 7:50). Det er en holdning som ligger atskillig nærmere Paulus enn den ukritiske taksameter-forståelsen som Jan Hanvold synes å inneha.

Ettertanke

Også misjonsorganisasjonene og «vårt» misjonsfolk kan med fordel tenke gjennom eget forhold til forvaltningen av penger. Indremisjonsforbundet er avhengig av gaver for fortsatt å kunne sende ut forkynnere og tilby andre tjenester til misjonsfolket. Det står enhver fritt å gå også våre motiver og holdninger etter i sømmene.

Les også

 1. Et flertall tror ikke på Gud

 2. Slutt for fire bibelcampinger

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Skuespiller Kjersti Holmen er død

 2. Politiet om gjenåpningsnatten: - Lenge siden vi har hatt det så travelt

 3. Slik ble gjenåpningen feiret i Fargegata: - Endelig!

 4. Feiret poteten hele helgen: – Den gode, gamle festival­stemningen er tilbake på Jæren

 5. – Velkommen tilbake!

 6. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil