Innvandrere og flyktninger redder oss som er avhengige av helsevesenet

DEBATT: Vi ikke hadde hatt det helsevesenet som vi har i dag, uten våre nye landsmenn, både flyktninger og arbeids­innvandrere.

Fire av de 20 pleierne som tar seg av ALS-syke Jarmund Veland, er norske, blant dem Nina Berg. 16 er flyktninger og innvandrere, blant dem Tram Lam.

Debattinnlegg

 • Jarmund Veland
  Jarmund Veland
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Jeg har lyst til å dele litt av mine erfaringer med helsevesenet, som jeg dessverre har blitt en storforbruker av. Jeg har levd med den dødelige sykdommen ALS i vel seks år. Nå kan jeg kun bevege øynene. Dette innlegget er derfor skrevet på øyenstyrt PC.

Jeg kan ikke puste, så jeg er avhengig av respirator for å få luft. Dette gjør at jeg må ha tilsyn av to pleiere hele døgnet. Respiratorteamet mitt, som jeg kaller «Jamma United», er på hele 20 personer med alle småstillingene.

Det er et fabelaktig team som gir meg mye livsglede. Men det er veldig få norske i teamet, kun fire. Resten er flykninger og arbeidsinnvandrere. De kommer fra Eritrea, Etiopia, Somalia, Afghanistan, Vietnam, Filipinene, India, Serbia, Lithauen og Sverige.

Så det er et veldig internasjonalt team.

Les også:

Les også

Har uhelbredelig sykdom - nekter å gi opp

Det har hendt at jeg har bedt om å bli klødd på haken, men blitt klødd på hoften istedenfor.

Blir ikke skremt

Har vi bevisst rekruttert utenlandsk arbeidskraft?

Nei, det har vi ikke. Men det er nesten ingen norske som søker stilinger som helsefagarbeider eller ufaglærte pleiere hos meg, til tross for fem prosent ledighet i Stavanger. Hvorfor vet jeg ikke, men det kan jo tenkes at det ikke er så interessant å pleie en 61 år gammel mann som bare kan bevege øynene. Og det kan kanskje virke skremmende med så mye avansert medisinsk-teknisk utstyr. Men det skremmer heldigvis ikke våre nye landsmenn!

Denne situasjonen er ikke bare representativ for mitt team. Jeg var på en institusjon nesten et år i påvente av at teamet skulle etableres, slik at jeg kunne flytte hjem. Institusjonen var bemannet av et stort flertall av pleiere med utenlandsk opprinnelse. Også på sykehuset er det på enkelte avdelinger mye helsepersonell som ikke er etnisk norske.

Dette kan skape vanskelige situasjoner, særlig når det gjelder språk og kommunikasjon. Men jeg synes stort sett det fungerer bra. Det har hendt at jeg har bedt om å bli klødd på haken, men blitt klødd på hoften istedenfor.

Jarmund Veland er lam og kan kun kommunisere med øynene, men forskeren og fagmannen i ham lever. Her sammen med kona Gunn Idland (t.v.) og pleierne Tram Lam og Nina Berg i «Jamma United» under et foredrag for sykepleierstudenter ved UiS i januar i år. Tema: Å leve med uhelbredelig sykdom.
Vi er takknemlig for alle nye kulturer vi har lært å kjenne.

Lærerikt

Min erfaring er at det er veldig mange dyktige medarbeidere blant våre nye landsmenn. Hvem skulle trodd at en ufaglært, ung mann fra Eritrea var et ekstremt talent som pleier, som behandler avanserte medisin-teknisk utstyr til det fullkomne? Eller at en svensk maler kan være et stort talent som pleier? Nødvendige regler for norskkunnskap for å kunne praktisere som lege, gjør at jeg kan nyte godt av kompetansen til en som både er lege og sykepleier i den tiden hun bruker til å kvalifisere seg til lege i Norge.

Det er krevende å utføre avansert pleie, og det blir ekstra krevende når det skal utføres i en familie. Det gjør at en må ta hensyn, slik at ikke familielivet blir unødig påvirket. Vi synes at dette går veldig bra, og er takknemlig for alle nye kulturer vi har lært å kjenne.

Vi er i ferd med å ligne på land som vi ikke liker å sammenligne oss med, som Saudi-Arabia og Kuwait.

Uten innvandrerne...

Jeg våger den påstanden at vi ikke hadde hatt det helsevesenet som vi har i dag uten våre nye landsmenn. Skulle vi ha bemannet det med bare etnisk norske, ville det ha blitt veldig mye dyrere. Vi nordmenn er ikke villige til å ta så krevende jobber, for den lønna som tilbys. Vi er i ferd med å ligne på land som vi ikke liker å sammenligne oss med, som Saudi-Arabia og Kuwait. Der utfører fremmedarbeidere de jobbene som nasjonenes egne innbyggere ikke vil utføre.

Vi må huske på at et godt helsevesen forutsetter at vi har flyktninger og arbeidsinnvandrere som er villig til å påta seg krevende pleie— og omsorgsoppgaver for lav lønn og uten status Og da er det kanskje vanskelig samtidig å være imot innvandring og for et godt helsevesen.

Tidligere debattinnlegg fra Jarmund Veland:

Les også

 1. Kjære vikingsupportere, bli lagets trettende mann!

 2. Inkluderende familier søkes

 3. Rettsstridig skolepraksis

Publisert:

Flyktningekrisen

 1. Hatten av for havets helter

 2. Sju innvandrere gjør at ALS-syke Grete kan bo hjemme

 3. Hatten av for havets helter

 4. Syria: Assads styrker har vunnet, men dikta­toren har mistet kontrollen over store deler av sitt land

 5. Vi kan ikke bygge opp naturbasert turisme med en variant som lokalmiljøet og naturen vil tape på

 6. Kjetil Viken: Jeg er ikke ute etter å polarisere debatten, men diskutere viktigheten av et riktig fokus på atferd i behandling

 1. Flyktningekrisen
 2. Debatt
 3. Arbeidsinnvandring
 4. Flyktninger