Fra hvilken alder er det greit å dele med fremmede hva ens barn driver med?

DEBATT: Det vil si, når er det greit at de får bære mobiltelefon selv?

Alle som bærer en mobiltelefon, risikerer å dele detaljert informasjon om seg selv til mange flere enn produsenten og teleselskapet.

Debattinnlegg

 • P. Reinholdtsen
  IT-ingeniør
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

For en stund tilbake siden overvar jeg en orientering fra organisasjonen Barnevakten på mitt barns skole. Det var både interessant og lærerikt. Orienteringen startet med at representanten viste frem en mobiltelefon og slo fast at enhver i rommet før eller senere kom til å ha en slik. Som en av de som har valgt å ikke ha mobiltelefon, virket det litt merkelig å anta at samtlige i rommet kom til å skaffe seg mobiltelefon.

Det var et dog spørsmål som ikke ble berørt under orienteringen, og der jeg lurer på hva andre foreldre mener. Det er enkelt og greit: Fra hvilken alder er det greit å dele sitt barns posisjon og hvem de omgås med fremmede? Det vil si, når er det greit at de får bære mobiltelefon selv?

Mange kan spore

Posisjonen til enhver operativ mobiltelefon, med en nøyaktighet fra noen titalls til hundretalls meter, er tilgjengelig for teknisk personell i telefonselskapene. I tråd med normale organisasjonsregler er informasjonen også tilgjengelig for personalets overordnede, helt opp til øverste ledelse.

I tillegg er slik informasjon om mobiltelefoner tilgjengelig på forespørsel i henhold til lov og forskrift for Finanstilsynet, NAV, Politiets Sikkerhetstjeneste og resten av politiet.

En gjør lurt i å anta at det finnes noen utro tjenere i de overnevnte organisasjonene.

Lett å spore

Det er også kjent at den tekniske løsningen som telefonnettene bruker for å få roaming til å fungere (Signal System #7 – SS7) også lar telefonoperatører verden over få tak i mobiltelefoners posisjon, også i Norge. Samme mekanisme gjør det dermed også mulig for utenlandske etterretningsaktører å få tilgang til denne informasjonen.

En gjør lurt i å anta at det finnes noen utro tjenere i de overnevnte organisasjonene som kan dele mobiltelefonens posisjon med andre kriminelle. Det vil gjøre posisjonen tilgjengelig for enda flere. Ut over dette kan hvem som helst med en billig USB-radiosniffer og en datamaskin sniffe på mobilradiosignalene og slik finne ut hvilke mobiltelefoner som befinner seg i nærheten (variant av IMSI-fanger som kun lytter).

En mobiltelefons posisjon (og annen informasjon) er altså tilgjengelig for ganske mange fremmede mennesker både i Norge og verden forøvrig i kraft av det er en mobiltelefonenhet. Dette gjelder alle mobiltelefoner.

Les også

Hundrevis av politikeres passord lekket

Les også

Kundeinfo lå åpent i Rema 1000s Æ-app

Informasjon deles

I tillegg finnes det smarttelefoner som kan kjøre app-er med utvidet funksjonalitet. Disse smarttelefonene vil i tillegg til å rapportere posisjon til utvikler av smarttelefonen, også kunne rapportere posisjon til de som utvikler app-er. Slike gjør dermed posisjonen sin tilgjengelig for enda flere.

De fleste av dagens brukere av mobiltelefon bærer den med seg hele tiden, slik at hvis en kjenner mobiltelefonens posisjon, så kjenner en personens posisjon. Når de fleste bærer mobiltelefon, kan en også ved å ha tilgang til hvilke mobiltelefoner som befinner seg i nærheten, se hvem brukerne omgås. Med dette som bakgrunn er jeg veldig spent på hva andre mener om det innledende spørsmålet.

 • Les også: Fingeravtrykksleseren på mobilen er ikke så trygg som du tror

Les også

 1. Det svartaste nettet – og samanhengen mellom ein overdose i Stavanger og justisdepartementet i USA

Publisert:
 1. Teknologi
 2. Smarttelefon
 3. IT-sikkerhet

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet på væpnet aksjon i Eigersund

 2. Kilder: - Østenstad blir Braut Haalands «pengemann»

 3. Måkenachspiel etter Gladmaten

 4. Konflikt hos Kverneland - ansatte jobber for halv maskin

 5. Milliongebyr til Bli Vakker, Blush og Coverbrands etter Black Week

 6. Styreleder i Stavanger-hotell tiltalt for skattefusk