Urørt natur erstattes med master og støyende og roterende propeller

DEBATT: Dyktige journalister i Aftenbladet, Bergens Tidende og Adresseavisen har i det siste rettet søkelyset mot en norsk natur som aldri har vært mer presset.

«Innleide entreprenører knuser og planerer fjelltoppene og etterlater seg støyende gigantturbiner som dreper rovfugl», Jon Anders Stavang

Debattinnlegg

 • Jon Anders Stavang
  Styremedlem i Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Naturområde etter naturområde åpnes for nedbygging og omgjøring til industrilandskap. Gravemaskiner og bulldosere sprenger seg inn i urørte fjell og vidder, og etterlater seg veier og veiskjæringer som åpne sår i landskapet.

Hjerteskjærende

Innleide entreprenører knuser og planerer fjelltoppene og etterlater seg støyende gigantturbiner som dreper rovfugl. Hundrevis av kvadratkilometer med urørt natur erstattes med lysblinkende master og støyende og roterende propeller. De står der som gigantiske monumenter over en gruppe lobbyisters seier over fornuften. Det er hjerteskjærende å oppleve.

Vindturbinene bygges i og kjøpes fra det samme utlandet som skal kjøpe billig, subsidiert strøm tilbake.

Vi må alle være med å subsidiere galskapen gjennom et pristillegg på nettleien. Milliarder av kroner kreves inn for å rasere norsk natur. Vindturbinene bygges i og kjøpes fra det samme utlandet som skal kjøpe billig, subsidiert strøm tilbake. Eventuelt overskudd fra den subsidierte vindindustrien tilfaller utlendingene, som med ett unntak har kjøpt opp de norske konsesjonene. Smuler drypper tilbake på et fåtalls grunneiere. De største ulempene påtvinges dyreliv, natur og menneskene som må leve side ved side med de gigantiske industrianleggene. Gratulerer Stortinget, deres vedtak har ført til et pågående statlig styrt overgrep mot norsk natur og lokalbefolkning.

Les også

Norsk natur må vike for å gjøre Europa grønnere og tyske pensjoner tryggere

Les også

Bare i Rogaland kan det bli 27 vindparker

Sviktet et viktig prinsipp

Det er en fattig trøst at mange stortingspolitikere, inkludert tidligere statsminister Jens Stoltenberg, har stått frem og beklaget vedtaket som la grunnlaget for den akselererende nedbyggingen av norsk natur. Man har sviktet et viktig prinsipp, at kullfyrende forurensere skal betale. Aktørene i vindindustrien har etter kapitalinnhenting fra utlandet fått mer ressurser til lobbyisme og reiser nå iherdig rundt for å overtale lokalpolitikere og grunneiere til å fylle kysten fra Lindesnes til Nordkapp med opptil 200 meter høye vindturbiner. Når de sine mål, vil tusenvis av kvadratkilometer norsk natur erstattes med anlegg for vindindustri de neste 10-15 årene.

De store naturødeleggelsene skal skje først der det blåser mest, hevder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og står med ryggen til havet. Det er synd, for her ligger løsningen som kan gi renere energi og spare norsk natur. Opptil tre ganger mer effekt kan man få ut av vinden ved å legge vindturbinene til havene, viser internasjonal forskning. Mer vind og mindre nedetid forsvarer dyrere utbygging. Norsk industri kan også bidra, med teknologi, skip og maritim kompetanse. Det er åpenbart at det kan være store synergieffekter med havbruk, fiskeri, bølgekraft og plastoppsamling i anlegg for havvind. Men norske politikere svikter også her. Det er uforståelig.

Vi skal redde verden fra farlige klimaendringer ved å fase ut fossil energi, men i det grønne skiftet må vi huske på å ta med oss naturen inn i fremtiden. Vi trenger den mer enn den trenger oss.

Les også

 1. Hva om dette var din nabo?

 2. Vindmøllene som ble et mareritt

Les også

Norsk natur må vike for å gjøre Europa grønnere og tyske pensjoner tryggere

Publisert:
 1. Debatt
 2. Natur
 3. Bølgekraft
 4. Energi
 5. Naturvernforbundet

Mest lest akkurat nå

 1. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg

 2. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

 3. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris

 4. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS

 5. Stavanger-ost best i Norge

 6. Scoret to - håp i hengende snøre