Motivet er selvfølgelig maksimal profitt

– I en kultur der ens verd blir målt etter hva man har og hva barna kan stille med av merkeklær, mobiltelefoner, ferier, dyre jule- og bursdagpresanger osv., blir lavinntektsfamilier satt under et voldsomt press som gjør at de føler seg tvunget til å ta opp lån til ågerrenter, skriver Otto Bjelland.

Debattinnlegg

 • Otto Bjelland
  Otto Bjelland
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

DEBATT: Sigurd Vik rykker i Aftenbladet 15. juni ut med et indignert forsvar av eiendomsspekulanter som Peter T. Smedvig og Alfred Ydstebø, og ikke minst Bjørn Maaseide som gjør det stort som spekulant i forbrukslån.

Vik gjør et stort nummer av at Ove Eide stiller spørsmål om hva som er Maaseides motiv for å satse på Kraft Bank. Er det noe å lure på? Motivet er selvfølgelig maksimal profitt.

Enorme profittmuligheter

Finansinstitusjoner som satser på forbrukslån har hatt en voldsom økning de siste år. Hvorfor det? Fordi her ligger enorme profittmuligheter. Rentene på slike lån kan komme opp i 15 -20 prosent. Det man i gamle dager kalte for åger. Den nylig opprettede Instabank lånte for eksempel ut hele 2,3 milliarder bare i 2017. Dette er en måte å tjene seg rik på andres misere. Vi vet at de økonomiske ulikhetene vokser også her i landet. Tallet på lavinntektsfamilier vokser. Bare her i Stavanger har vi hatt en økning på 43,6 prosent på fem år. Videre regner en med at bortimot 100.000 barn i Norge lever i familier som ligger under fattigdomsgrensen.

I en kultur der ens verd blir målt etter hva man har og hva barna kan stille med av merkeklær, mobiltelefoner, ferier, dyre jule- og bursdagpresanger osv., blir lavinntektsfamilier satt under et voldsomt press som gjør at de føler seg tvunget til å ta opp lån til ågerrenter. En viktig grunn til at de sitter i saksa er det store omfanget eiendomsspekulasjonen har fått.

Uakseptable fortjenester

Boligbyggebransjen opererer med aldeles uakseptable fortjenester – opp i 30–40 prosent – noe som gjør at boligprisene skyter i været og lavinntektsfamilier blir nedsunket i gjeld. Disse voldsomme profittmarginene burde ikke være tillatt.

Les også

Kapitalismens to ansikter, som vist av tre lokale kapitalister

Les også

Tviler på om flyktningene bryr seg om motivene


Les også

Maaseide har enorme ambisjoner for nytt aksjefond

Les også

Maaseide hentet inn 500 millioner til ny bank på to dager

Les også

Flust med kjendiser inn i Maaseide-banken


Les også

Hjelpe og trøste − «asylbaronen» Ydstebø driver nødhjelp i Bekaadalen

Les også

Kåring: «Fra å være kjent som finansakrobat med privatfly, har Alfred Ydstebø gjennom sitt engasjement i bistandsorganisasjonen Abri Aid vist en helt ny og sympatisk side ved seg selv.»


Les også

 1. Maaseide sammen med eks-en igjen og selger eiendom for 25 millioner

Publisert:
 1. Debatt
 2. Peter T. Smedvig
 3. Bjørn Maaseide
 4. Lån
 5. Forbrukslån

Mest lest akkurat nå

 1. Slottet i Sirdal åpner i høstferien

 2. Bonde må i fengsel: De nyfødte lammene lå på våt møkk

 3. Meteorologen: – Pakk ned tram­polinen. Det meldes liten storm

 4. – Politiet kan ha snakket usant i Birgitte-saken

 5. Riksrevisoren kan ikke granske pendlerbolig-saken: – Det kan vi takke Stortingets presidentskap for

 6. Neste uke flyttes koronavaksineringen i Stavanger