Aftenblad-podkast om unge kvinner: Mindre mann i monitor, takk!

DEBATT: Det er noe som skurrer når eldre menn snakker om utfordringer som angår unge kvinner.

«Jeg er heldig som ikke har vokst opp med sosiale medier eller kroppspress. Men det jeg har vokst opp med, er menn som forteller meg hva som er rett og galt», skriver Elise Vatsvåg i innlegget om den siste Aftenblad-podkasten med Jan Zahl (t.v.) og Leif Tore Lindø.

Debattinnlegg

 • Elise Vatsvåg
  Elise Vatsvåg
  Daglig leder, Vrang Produksjon
Publisert: Publisert:
 • Elise Vatsvåg er tidligere musikkartist fra Stavanger og har arbeidet i NRK P3. Nå er hun daglig leder i Vrang Produksjon, som blant annet produserer podkaster. Red.mrk.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I ukens episode av Aftenbla-bla diskuterer Leif Tore Lindø og Jan Zahl den store influenserdebatten som har preget nyhetsbildet den siste uken. Det er nesten litt søtt å høre på, spesielt når Leif Tore Lindø sier: «Hva er det de heter nå igjen, Sophie Elise, og disse influenserne?»

Videre snakkes det om hvor kynisk influenserbransjen er, og om at influenserne stort sett er kjent for å skrive om seg selv, kropp og sminke.

«Hvorfor skal man skrive om sånne totalt uinteressante ting?» spør Zahl. Heldigvis kommer episodens «ekspert» på banen – Harald Birkevold (mann 52) – og sier at «dette er ikke uinteressant for alle». Det har han helt rett i.

Bidrar med mye mer

Det er viktig å snakke om kroppspress, og det er helt på sin plass å etterlyse reguleringer i influenserbransjen. Men eksempelet ovenfor belyser en annen samfunnsutfordring – nemlig mangelen på mangfold i de tradisjonelle mediene.

Influenserne som preger nyhetsbildet, er i all hovedsak meningssterke kvinner. Hvis man ser bort fra debatten om kroppspress, så har Sophie Elise Isachsen og Kristin Gjelsvik en felles kjepphest i klimadebatten. Gjelsvik og Isachsen fronter kjøttfritt kosthold og miljøsak på hver sin kant.

Når Australia brenner, ber Isachsen følgerne sine om å bry seg.

Når FN publiserer en ny rapport om klesindustrien, presenteres denne på bloggen til Gjelsvik.

Og når det er stortings- eller kommunevalg, oppfordrer både Gjelsvik og Isachsen følgerne sine til å engasjere seg og bruke stemmeretten sin.

Les også

Jan Zahl: «Historia om 22. juli ikkje ferdig fortalt»

Mennene

De samme influenserne blir utsatt for kritikk og netthat hver eneste dag, og mesteparten av kommentarene kommer fra menn. Som Leif Tore Lindø selv påpeker i podkastepisoden (på en humoristisk måte, vel å merke): «Det er ingenting menn irriterer seg mer over, enn bråkete damer.»

Da jeg for 10 år siden satset på en musikkarriere, var det som regel menn som mente noe om hvordan jeg burde se og høres ut. En mann fortalte meg at jeg ikke burde gå i løse bukser, fordi «det hadde jeg ikke rumpe til».

En annen mann sa at jeg burde ha «et søtt lydbilde», fordi det passet personligheten min. Og etter at jeg stakk av med hovedstipendet fra Kjetil Wolds minnefond i 2011, glemmer jeg aldri telefonen jeg fikk fra en mannlig journalist som lurte på «hvordan jeg hadde klart å kaste bort alle pengene».

I dag omtales kroppspress blant unge som et av våre største samfunnsproblem. Men eldre menn som gir unge kvinner dårlig selvtillit er også dårlig for samfunnet.

Derfor er det helt fantastisk at vi i 2020 kan se unge kvinner debattere på TV i beste sendetid. Vi trenger enda mer av det, og det er medienes ansvar at kjønn og mangfold representeres i deres respektive kanaler.

Les også

Én kommentar ble starten på marerittet for Kristin. Hun skulle ønske hun reagerte som Therese (24) fra Stavanger.

Gi oss mer, Aftenbladet!

Jeg mener ikke at Aftenbla-blas diskusjon om influensere bidrar til å gi unge folk dårlig selvtillit. Det er bra at de kaster seg på debatten. Voksne folk må også vite hva dette dreier seg om. Influenserne er tross alt en stor del av deres barns liv. Men som Jan Zahl selv sier i podkasten, så er det «veldig komplisert å snakke om dette som hvit mann i 50-årene».

Hvor er de meningssterke unge kvinnene og mennene? De som faktisk vet hvem Sophie Elise er, og de som skjønner at dette ikke er uinteressant, men en nyansert tematikk som må tas på alvor? Gi meg den podkasten, Aftenbladet!

Jeg er heldig som ikke har vokst opp med sosiale medier eller kroppspress. Men det jeg har vokst opp med, er menn som forteller meg hva som er rett og galt.

Så litt mindre mann i monitor, takk!

 • Den siste Aftenbla-bla-podkasten om influenserne:

Les også

 1. Etablerte medier kappes om å gi disse kyniske selgerne oppmerksomhet

 2. Norske influensere frister med skjønnhetspiller. Vi har undersøkt om de virker.

 3. – Du skal ikke bare være slank. Du skal ha store pupper, fine lår og nesten ikke mage.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Pride-bryllup: – Fantas­tisk å gifte seg i selveste bibel­beltet

 2. Ordfører deltok i slokkearbeid

 3. Suldal må masseteste skoleelever

 4. – De som møter Irene, glemmer henne aldri

 5. «For mye vekt på følelser og psykisk helse i skolen?»

 6. – Har ingen kjempegod forklaring