Bent Høie: Sylvi Listhaug er klassens tillitsvalgte med ansvar for å tale klasseflertallets sak

Aftenbladets Solveig G. Sandelson ber meg reise meg opp i klasserommet. Det gjør jeg gjerne. Dette er det jeg vil si til klassen:

«Jeg registrerer at det sjelden reageres på sterke og hatfylle ytringer mot dem som forsvarer Norges vedtatte asylpolitikk. Når Sylvi Listhaug bruker ordet «hylekor» om sine politiske motstandere på Facebook, er det med en gang både en trussel mot den offentlige debatten og integreringen», skriver helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).
  • Bent Høie
    Bent Høie
    Helse- og omsorgsminister (H)
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Norge fører ikke Sylvi Listhaugs innvandrings- og integreringspolitikk. Hun har ansvaret for å gjennomføre og snakke om den innvandrings- og integreringspolitikken alle i regjeringen er enige om, og som også et bredt flertall i Stortinget har sluttet seg til. Den er blant den strengeste politikken i Europa.

I klasserommet er derfor Sylvi Listhaug den tillitsvalgte som har fått ansvar for å tale det klassens klare flertall har blitt enige om. Det er ikke alltid en like populær jobb. Det er alltid noen som er uenige. Enten i innhold eller form.

Det mangler ikke på eksempler på hardtslående og hatefulle ytringer fra venstresiden mot dem som til enhver tid har ansvaret for asylpolitikken i Norge. Uansett parti.
Høyre-leder Erna Solberg fikk i 2009 denne gaven fra Unge Høyre, med henspeiling på hennes kallenavn som «Jern-Erna» fra hennes tid som kommunal- og regionalminister fra perioden 2001–2005, da hun hadde ansvaret for behandling av asylsaker og sto hardt på for å få utvist mulla Krekar.

«Jern-Erna» og Pål K. Lønseth

Statssekretær Pål K. Lønseth hadde jobben med å forsvare de rød-grønnes asyl- og innvandringspolitikk, som Sylvi Listhaug har ansvaret for det i dag.

Sylvi Listhaug er ikke alene om å ha opplevd dette som statsråd med ansvar for asylpolitikken. Et stort flertall er enig i en streng og rettferdig asylpolitikk. Men få ønsker å være ansiktet utad når konsekvensene er at mindreårige sendes ut av Norge. Det er jo nettopp det som er så vanskelig. De fleste erkjenner rasjonelt at Norge ikke er i stand til å ta imot og integrere alle som ville fått et bedre liv i Norge. Det må være forbeholdt dem med et reelt beskyttelsesbehov. Da må mange sendes ut. Noen med politiets hjelp.

Erna Solberg har også hatt denne jobben. Hun fikk navnet «Jern-Erna» av et samlet pressekorps. SVs Heiki Holmås sa hun hadde blod på hendene. Siden havnet Holmås rundt regjeringsbordet med ansvar for politikken som ble ført av den rød-grønne regjeringen. Da valgte statsrådene å holde seg mer i bakgrunnen. Det var statssekretær Pål K. Lønseth som ble det rød-grønne ansiktet når asylpolitikkens konsekvenser skulle forsvares. Da skrev en politisk rådgiver for SV på Stortinget følgende på sin Facebook-side: «Har jeg lov å si at jeg hater Pål Lønseth når jeg jobber for samme regjering som ham? Kjipe greier.»

Jeg ville ikke kalt dem hylekor, like lite som jeg vil kalle Listhaugs tilhengere på Facebook for nett-troll

Det mangler ikke på eksempler på hardtslående og hatefulle ytringer fra venstresiden mot dem som til enhver tid har ansvaret for asylpolitikken i Norge. Uansett parti.

Jeg ville ikke kalt dem hylekor, like lite som jeg vil kalle Listhaugs tilhengere på Facebook for nett-troll. Men jeg registrerer at det sjelden reageres på sterke og hatfulle ytringer mot dem som forsvarer Norges vedtatte asylpolitikk. Når Sylvi Listhaug bruker ordet «hylekor» om sine politiske motstandere på Facebook, er det med en gang både en trussel mot den offentlige debatten og integreringen.

Det kan godt tenkes at Joner synes at et forsvar for hans eget partis politikk er kvalmende. Men jeg synes det er rart at ingen har stilt ham nettopp det spørsmålet.

Kristoffer Joner og Arbeiderpartiet

Kristoffer Joner representerer Arbeiderpartiet i bystyret i en av Norges største byer. Det er et parti som i all hovedsak har støttet dagens asylpolitikk. Da de selv var i regjering, nektet de å finne løsninger for barn som hadde bodd lenge i Norge. Den løsningen kom først på plass etter regjeringsskiftet. Det kan godt tenkes at Joner synes at et forsvar for hans eget partis politikk er kvalmende. Men jeg synes det er rart at ingen har stilt ham nettopp det spørsmålet.

Publisert: