Finanskrise og oljekrise, ja vel. Men prinsessekrise?

«Rekk opp en hånd dere som opplevde prinsessekrisen høsten 1971 – da Norge gikk av hengslene fordi kronprinsparets førstefødte var en pike», skriver Rolf Schreiner. Foto: Fredrik Hagen

Debattinnlegg

 • Rolf Schreiner
  Rolf Schreiner
  Stavanger
Publisert: Publisert:

DEBATT: Når TV2 nå starter opp en serie om Märtha – ikke om kongens mor denne gang, men om kongens datter – har tv-kanalen i påsken vist flere såkalte trailere. Noen korte utdrag fra serien forteller oss litt om hva vi kan vente oss av innhold – for å trigge vår nysgjerrighet.

I en av disse trailerne sier prinsesse Märtha Louise om sin egen fødsel 22. september 1971: «Det var krise i landet – fordi jeg var jente. Og det har nok påvirket meg.»

Hallo? Krise i landet?

Vi som har levd en stund, husker oljekrisen i 1973 – da Kong Olav tok trikken. Og oljekrisen i 1979 etter revolusjonen i Iran, da Ayatollah Khomeini tok makten. Vi husker at slutten på jappetiden i Norge i november 1987 medførte etterkrigstidens verste nedgangskonjunktur og bankkrise.

Høsten 2008 ble Norge igjen rammet av en alvorlig finanskrise, da kollapsen i den amerikanske storbanken Lehman Brothers spredte seg til de fleste bankene i verden. Og oljekrisen fra 2014 og utover ble ikke minst dramatisk i vårt eget distrikt der tusener på tusener mistet jobben.

Men fødselskrise i 1971? Neppe.

Rekk opp en hånd dere som opplevde prinsessekrisen høsten 1971 – da Norge gikk av hengslene fordi kronprinsparets førstefødte var en pike.

Hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg antydet at prinsessen muligens er en smule selvopptatt og egosentrisk. Men slikt gjør man vel ikke når man kommer fra et møblert hjem.

I rest my case.

Publisert:
 1. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. 27 nye smittetilfeller på Nord-Jæren - mange knyttes til utested

 2. Kjøpte eiendom med strandlinje. Ble saksøkt og måtte kjøpe strandlinjen på nytt.

 3. Kommunene på Jæren vil ikke tilby Janssen-vaksinen: - Ikke faglig grunnlag

 4. Husbrann i Oalsgata - politiet ønsker tips fra publikum

 5. Brann i speiderhytta ved Hålandsvatnet

 6. Den omkomne hadde jobbet i bedriften i 44 år: – Vi er sterkt preget av ulykken