Historien gjentar seg i Afghanistan

DEBATT: Nato-styrkene har trukket seg ut av Afghanistan, akkurat i tide før fristen som var satt til 11. september 2021 – symbolsk nok.

– Det ser ut til at det internasjonale samfunnet ikke er interessert i å støtte gjenoppbyggingen av landet lenger. Det går på bekostning av kvinnerettigheter, barnebeskyttelse og demokratiske verdier, skriver Farid Ghiami.

Debattinnlegg

 • Farid Ghiami
  Farid Ghiami
  Holmestrand
Publisert: Publisert:

Lokale myndigheter, afghansk politi og hæren er ikke sterke nok til å kunne sørge for ro og orden i landet etter Nato sin tilbaketrekning. Årsakene er komplekse; fra korrupsjon, til etniske og religiøse konflikter blant befolkningen.

Mange spørsmål

Det militære og det politiske vakuumet som skapes i landet i kjølvannet av Nato, er av geopolitisk interesse for flere av stormaktene, deriblant Russland, Kina og Iran. Denne kunnskapen er faktabasert, og noe jeg kan orientere meg rundt, og forholde meg til. Men for meg som individ – som et levende og tenkende menneske med opphav fra landet jeg nå skildrer utifra – stiller jeg meg selv spørsmålet om det noen gang kommer til å bli fred der? Hvorfor har vi en slik uløselig krig? Hvor kommer alle våpnene, bombene og ammunisjonen som brukes til slike brutale og hensynsløse angrep fra?

Spørsmålene genererer ingen svar, bare enda flere spørsmål.

Krigen i Afghanistan er et problem som afghanere må løse selv, sies det av flere eksperter. Rent umiddelbart kan dette virke logisk, men det er ikke så enkelt som framstilt. I over 40 år har landet vært brukt som en «sandkasse» eller et «laboratorium» av de ulike stormaktene – for eksempel da de ville få ut sin aggresjon mot såkalte terrorister, eller vise hverandre militære muskler. Er det legitimt, eller i det hele tatt rimelig at stormaktene – når deres eksperimenter er over – bare kan forlate et Afghanistan på randen av anarki og fullt kaos?

Det ser ut til at det internasjonale samfunnet ikke er interessert i å støtte gjenoppbyggingen av landet lenger.
Les også

Dette skjer i Afghanistan

Jeg ber om at norske myndigheter stiller krav overfor Taliban om garanti for sikkerheten til alle som jobber for afghanske og internasjonale bistands- og humanitære organisasjoner, og at kvinner, unge og ansatte med minoritetsbakgrunn får ekstra beskyttelse. Dette må kommuniseres til Taliban i Doha, Quetta og på nasjonalt nivå. Hazara-befolkningen er ekstra utsatt!

Dialog med Taliban lokalt

Nå når USA og Nato trekker sine militære styrker ut av Afghanistan, må Norge og Nato kreve at også Taliban trekker fremmedkrigerne sine ut av landet. Det siste året har vi erfart at det er mulig å gå i dialog med Taliban lokalt, sikre tilgang for ansatte i bistands- og humanitære organisasjoner, og drifte programmer innen utdanning, helse og matsikkerhet.

Det som nå skaper størst frykt blant det afghanske folket, er fremmedkrigerne, som verken kjenner vår historie i Afghanistan eller snakker vårt lokale språk, og som verken tar hensyn til, eller bryr seg om den lokale kulturen og behovene der. Når Taliban nå overtar styring og kontroll over store deler av landet, må de også kunne kontrollere disse elementene innen egen organisasjon, og ta ansvar for å hindre nye overgrep mot sivile.

Verdenssamfunnet må ta grep

Ja, Taliban har kommet og blir i landet. Ghanis regjering var ikke i stand til å beskytte, til tross for mer enn tjue års støtte fra vesten via Nato. Det ser ut til at det internasjonale samfunnet ikke er interessert i å støtte gjenoppbyggingen av landet lenger. Først og fremst går det på bekostning av kvinnerettigheter, barnebeskyttelse og demokratiske verdier, slik som ytringsfrihet. Er vi klar over det? Er dette noe som bare berører Afghanistan og afghanere, eller kommer det til å påvirke oss i resten av verden også? Dette er spørsmål jeg undrer meg over, og jeg har et håp om at verdenssamfunnet tenker over, og tar grep om det, før det er for sent.

Avslutningsvis vil jeg minne oss om Menneskerettigheterartikkel 1: «Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.»

Les også

 1. Taliban-medlemmer har flyttet inn på Norges ambassade i Kabul

 2. Taliban-medlemmer har flyttet inn på Norges ambassade i Kabul

 3. – Mange søknader fra Afghanistan

Publisert:
 1. Debatt
 2. Afghanistan
 3. Taliban
 4. Nato

Mest lest akkurat nå

 1. – Gjester tar med seg piknikkurv og blir hele dagen

 2. Hun blir ny daglig leder i lokal klubb

 3. Sandnes-kvinne rømte med babydatter til Tunisia. Nå skal Høyesterett bestemme straffen

 4. «Kom dere ut, kom dere ut, det brenner!»

 5. Flere skadet i skyteangrep ved tysk universitet

 6. Ny E39 Hove–Osli lyses ut etter påske